Ергономіка в офісі: поради, які варто врахувати

Ергономіка в офісі: поради, які варто врахувати

офіс Ергономіка - це дисципліна, націлена на створення максимально комфортних умов праці. Згідно з дослідженнями науковців, неправильно організований простір знижує ефективність персоналу на 30%. Більш того, перебуваючи в непомітному, але постійному дискомфорті, ваші співробітники почнуть скаржитися на здоров'я. Ці, здавалося б, непрямі чинники можуть завдати шкоди вашому бізнесу. Щоб цього не сталося, ми пропонуємо ознайомитися з основними рекомендаціями щодо облаштування офісу.

Перш за все необхідно організувати робочі місця співробітників. Головне, щоб вони не заважали один одному. Якщо простір не дозволяє розставити столи, так би мовити, в окремих кутах, відмінним рішенням є перегородки. Напівпрозорі або цільні, вони відмінно сприяють зоровій ізоляції. Меблі загального користування, наприклад шафи для документів, тумби з принтерами та іншою технікою повинні розміщуватися по траєкторії перетину робочих маршрутів. Таким чином істотно економиться час на необхідні дії, а як відомо, час — це гроші.

Робоче місце співробітника повинно бути оформлено згідно з правилом витягнутої руки. Де б не лежали необхідні папери: в нижньому ящику стола або на полиці - людина повинна мати можливість взяти їх не встаючи з місця. Бажано, щоб робочий простір кожного окремого співробітника був максимально розвантажений за рахунок наявності необхідних меблів. Наприклад, офісної тумби або підвісної полиці над столом.

офіс Було б не зайвим привчити персонал до правильної організації робочого столу. Наприклад, робоча поверхня повинна бути максимально вільною - блокнот, ручка і тільки необхідні предмети, якими користується людина. Телефон, факс, принтер повинні бути розміщені поруч, знову ж таки на відстані витягнутої руки, але не на столі. Наприклад, на приставних тумбах. Особисті речі типу рамок для фотографій або горщиків з квітами не бажані на робочій поверхні. Але якщо вони не заважають - то цілком припустимі.

Стіл рекомендуємо придбати з виїмкою. Таким чином, співробітник зможе зручно розмістити руки. Привчіть своїх колег до того, що не потрібно зберігати на своєму робочому столі стоси паперів. Найчастіше людина навіть не знає, що може бути в середині цієї стопки. Нагромадження документації тільки збиває робочий лад і створює негативний психологічний фон. Підтримка порядку на робочому столі — це оперативна і своєчасна робота з документами. Тобто, робочий процес буде максимально оптимізований.

До вибору офісного крісла потрібно підійти з особливою ретельністю. Класична та цікава вимога - це можливість регулювання нахилу спинки і висоти. Підлокітники повинні допомагати людині тримати лікті на правильному рівні. Інакше має сенс їх прибрати. Сидяче положення негативно позначається на здоров'ї. Тому час від часу ваші співробітники повинні міняти положення, відкидатися на спинку і так далі. 15 хвилин на офісному стільці або табуреті - це максимально безпечний час. Однак варто пам'ятати й інше - робочий день триває мінімум 8 годин.

Зона кава-брейків повинна бути оснащена барною стійкою або звичайними високими столами, щоб співробітники хоча б мали частину часу проводили на ногах.

Правильно облаштований офіс - запорука успіху компанії. Адже результат роботи в цілому часто залежить від ефективності персоналу. Сподіваємося, що наші поради вам знадобляться.

Категорія: Цікаві статті | Додав: abel (2019-01-18)
Переглядів: 12100 | Теги: меблі, офіс, дизайн, Ергономіка | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
avatar