Кілька цікавих фактів про Харків: історія міста та сьогодення

Кілька цікавих фактів про Харків: історія міста та сьогодення

Харків - найбільше місто на 50 паралелі

цікаві факти про харків

Харків не вважається найбільшим містом в Україні та сусідніх країнах, але якщо провести невидиму лінію 50 паралелю, то воно дійсно найбільше. Тому харків'яни мають право називати себе "жителями найбільшого міста", а ось за якими параметрами можна і не уточнювати.

Ринок Барабашова - найбільший ринок в Європі

Харківський ринок в районі метро академіка Барабашова вважається на сьогоднішній день найбільшим ринком в Європі. Його площа становить 75 га.

Три нобелівські лауреати жили в Харкові

Не всі знають, що протягом деякого часу в Харкові жили три нобелівські лауреати: біолог Ілля Мечников, економіст Саймон Кузнець і фізик Лев Ландау.

Харків'яни зняли перший фільм в Російській імперії

Харків'яни зняли перший фільм в Російській імперії, в якому відобразили вулицю Катеринославську, іменовану зараз як Полтавський шлях. Це був документальний фільм "Урочисте перенесення чудотворної Озерянської ікони з Курязького монастиря до Харкова". Фільм був знятий 30 вересня 1896, режисером став відомий харківський фотограф Альфред Федецький.

Вперше атомне ядро ​​розщепили в Харкові

Група науковців, під проводом Георгія Латишева вперше розщепила в Харкові ядерне ядро. Ця подія відбулася в 1932 році в Фізико-технічному інституті.

У Харкові великий аквапарк

У 2007 році в Харкові побудували аквапарк "Джунглі", який сьогодні займає перше місце за величиною серед критих аквапарків України. Комплекс складається з 3 поверхів, в ньому поєднуються водні гірки, басейни, ігрові кімнати, SPA-кабінети і бар. За рік "Джунглі" в середньому відвідує близько 100 тисяч гостей.

У Харкові жила наймолодша мама в світі

У 1934 році лікарями Харківського медичного інституту довелося приймати пологи у 6-річної Лізи, яка за збігом нещасливих обставин, виносила дитину від свого дідуся. При пологах виникли ускладнення - дитина не вижила, але Ліза очолила світовий ТОП наймолодших матерів, які народжували природним шляхом.

Харків - місто лікарів

У довоєнний період кількість медичного персоналу в Харкові досягала 1 на 700 осіб. Навіть такі столиці Європи як Лондон, Берлін, Париж і Відень не могли похвалитися таким медичним забезпеченням персоналу на душу населення.

Знаменита радянська актриса Людмила Гурченко з Харкова

У 1935 році в родині харків'ян на вулиці Кравцова, 7 народилася легендарна радянська актриса Людмила Гурченко. Навчалася Гурченко в Харківській гімназії №6, після закінчення якої і покинула назавжди це місто, хоча завжди згадувала про нього з теплотою і любов'ю.

Танк Т-34 створений в Харкові

Один з головних танків Другої світової війни Т-34 був розроблений в Харкові. Танк був розроблений конструкторським бюро танкового відділу Харківського заводу №183 під керівництвом інженера Михайла Ілліча Кошкіна.

Легендарний радянський танк перевершив своїх попередників за прохідністю, маневреністю та швидкістю, що поліпшило функціональність танка на складних місцевостях.

Харків - міжнародне студентське місто

Завдяки великій кількості ВНЗ з напрямками для іноземних студентів, з вересня до червня на вулицях міста можна зустріти вихідців з усіх куточків Африки, Азії, Європи і Латинської Америки.

Найбільша площа в Європі розташована в Харкові

Площа Свободи в Харкові займає вагоме місце серед площ всього світу. Вона розташована на 11 гектарах бруківки, що в 5 разів більше території Червоної площі в Москві. Її планування почалася ще в 1923 році, бруківку почали викладати в 1930 році.

Перший трамвай Харкова був кінним

З 1882 року до 1906 в Харкові кінний трамвай ходив тільки за одним маршрутом — від вулиці Олександрівська до Катеринославської. Але використання кінських сил припинили з активним будівництвом і запуском електрифікованих ліній трамвая.

Найбільший безкоштовний концерт в Україні

У 2008 році в Харкові на площі Свободи зібралося 350 тисяч осіб на концерт легендарної групи Queen. Рок-музиканти не отримали ні копійки за виступ, так як концерт був безкоштовним, але він увійшов до списку найбільш багатолюдних концертів в Україні.

Харківський національний університет - один з найстаріших і більших ВНЗ України

У 1805 році біля Ветеринарної площі (частина нинішньої площі Свободи) був заснований один з найстаріших і найбільших ВНЗ у всій східній Європі - Харківський національний університет. З 1936 до 1999 року університет був названий на честь А.М. Горького, але починаючи з 1999 року до цього часу - це Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна.

Євро-2012 в Харкові

Чемпіонат Європи з футболу в 2012 році частково проходив на стадіоні "Металіст" у Харкові. На підготовку міста до чемпіонату були виділені мільярди гривень державних і приватних грошей. У Харкові був навіть поставлений пам'ятник Євро 2012 у вигляді величезного м'яча. На стадіоні "Металіст" було зіграно 3 найважливіших матчу: Нідерланди-Данія (0:1), Нідерланди - Німеччина (1:2), Португалія - ​​Нідерланди (2:1).

Перша дитяча залізниця в Харкові

Між кінотеатром "Парк" і Лісопарком в 1940 році була побудована перша дитяча залізниця, яка отримала назву "Мала Південна". Це унікальна вузькоколійна дорога, на якій діти працюють провідниками, машиністами та перевозять пасажирів - теж дітей. Юні працівники проходять спеціальне навчання в корпусі при "Малій Південній". Маршрути сьогодні працюють з 1 травня до початку жовтня.

Харківські красуні тричі були Міс Україна

Починаючи з 1991 року дівчата з Харкова займали призові місця на конкурсі Міс Україна сім разів (Ірина Барабаш в 1993 р, Ксенія Кузьменко 1997 р., Олена Спіріна 1998 р., Ольга Савінська 1999 р., Ілона Яковлева 2003 р., Шилованова Ольга 2006 р., Карина Жиронкина 2012 р.), а з 1997 до 1999 року титул першої красуні України їхав до Харкова. До речі, корона Місіс Україна теж встигла побувати в Харкові.

Герб міста міняли 6 разів

Харківський герб переглядали і міняли шість разів. Перший герб був зображений в 1660 роках і представляв він собою геральдичний щит. Сьогоднішній варіант герба Харкова діє з 1995 року, на ньому зображено ріг достатку і кадуцея.

Половина населення міста має вищу освіту

Згідно зі статистикою Міністерства освіти України, в Харкові у 45,85% жителів міста має повну вищу або незакінчену вищу освіту. Це обумовлено тим, що в місті дуже багато ВНЗ. Дійсно, за кількістю вищих навчальних закладів - це перше місто в Україні.

Лінії Харківського метрополітену тягнуться на 40 кілометрів

Якщо зібрати всі підземні гілки метрополітену в Харкові, то їхня загальна протяжність буде дорівнювати 38,1 кілометрів, в Києві протяжність дорівнює майже 70 кілометрів. Але і сьогодні триває будівництво гілок Олексіївська, Салтівське-Заводська, Холодногірсько-Заводська і Салтівська.

Загальна протяжність доріг в Харкові становить 1500 кілометрів

Якщо додати всі вулиці Харкова, то вийде число, що дорівнює майже півтори тисячі кілометрів. У цей показник не включають дрібні вулички та об'їзну трасу.

Будинки в районі 522 побудовані у вигляді трьох шісток

За часів СРСР в 522 районі Харкова була запланована споруда нових житлових багатоповерхівок, які з висоти пташиного польоту будуть зображати абревіатуру Радянського Союзу. Але до кінця будівництво не довели, оскільки після недобудованої літери Р в проект внесли коректування. Так, зараз цей житловий масив нагадує не абревіатуру СРСР, а три шістки.

Категорія: Цікаві статті | Додав: abel (2019-01-08)
Переглядів: 14220 | Теги: факти, новини, цікаво, Харків | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
avatar