0:36 AM
Втрачений континент Арголенд знайшли вчені

Геологи з університету Утрехт (Нідерланди) виявили сліди втраченого континенту Арголенд. Вважається, що приблизно 155 мільйонів років тому він відколовся від Австралії та сплив.

Про його існування відомо вже давно. У довжину він був близько 5 000 кілометрів, а після себе залишив в океані "порожнечу", яку називають бездонною западиною Арго. Через цю підводну особливість і виникла незвичайна назва.

Проте вченим досі не вдавалося знайти навіть настільки значний об’єкт. І у цього виявилося просте пояснення — тепер він існує лише у роздробленому стані.

Реконструкція Арголенду. Зображення: Utrecht University

"Ми мали справу буквально з острівцями інформації, тому дослідження зайняло так багато часу. Довелося витратити сім років, щоби скласти пазл", – сказав Доу ван Хінсберген, геолог з Утрехтського університету.

Багаторічне вивчення структури морського дна показало, що Арголенд відсунувся на північний захід і зараз знаходиться у районі островів Південно-Східної Азії. Саме під ними знайшли невеликі фрагменти стародавнього континенту.

Зважаючи на все, розколюватися він почав ще 300 мільйонів років тому. Приблизно 215 мільйонів років тому розпад прискорився, що призвело до від’єднання від Австралії. Тепер же він зовсім перетворився на розсип тонких уламків.

Подібні дослідження важливі для розуміння еволюції біорізноманіття та клімату, а також для пошуку корисних копалин, зазначають геологи. Крім того, вони допомагають краще розуміти природу гір.

Вчені знайшли втрачений континент Арголенд

Категорія: Новини світу | Переглядів: 983 | Додав: news | Теги: арголенд, континент, Втрачений | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar