0:27 AM
Змінити рух астероїда вдалося вперше в історії

зміна рух астероїд Вперше в історії вдалося змінити рух астероїду. Космічний корабель DART, що 27 вересня врізався в астероїд Діморфос, зміг змінити його траєкторію. Удар космічним зондом виявився ефективнішим, ніж розраховували вчені, підтверджує агентство NASA.

Це зіткнення скоротило орбіту навколо Дідімоса (навколо нього обертається Діморфос) на 32 хвилини в перерахунку на час обороту. До зіткнення Діморфос проводив повне коло за 11 годин та 55 хвилин, а після – за 11 годин та 23 хвилини.

Дослідники очікували, що DART скоротить орбіту на 1% або приблизно на 10 хвилин. Мінімальним успіхом визнали б навіть 73 секунди.

Діаметр Діморфоса становить 160 метрів, він обертається навколо більшого астероїда, Дідімоса, завширшки 780 метрів. Пара астероїдів Дідімоса і Діморфоса не загрожує Землі, вони віддалені від планети на 11 мільйонів кілометрів.

DART вагою 570 кілограмів врізався в астероїд Діморфос на швидкості 22,5 тисячі кілометрів на годину. Апарат провів у космосі 10 місяців, перш ніж дістався мети. Таке зіткнення може стати ефективним способом зміни курсу астероїда у разі загрози для Землі.

Категорія: Новини світу | Переглядів: 1963 | Додав: news | Теги: зміна, рух, астероїд | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar