У 1991 році Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) зарахувала каву до потенційних канцерогенів, але через майже 30 років ситуація змінилася. Нині з’являється дедалі більше досліджень, які доводять, що кава має багато корисних властивостей за умови її помірного вживання.
Які корисні властивості має кава?
Знижує ризик деяких видів раку
Кава містить компоненти з протизапальними та протипухлинними властивостями. Через це вчені пов’язують її вживання зі зменшенням ризику розвитку таких видів раку, як меланома, лейкемія, рак простати, матки та кишківника.
Захищає від діабету другого типу
Дослідження показують, що вживання кави — як з кофеїном, так і без нього — знижує ризик розвитку діабету другого типу.
Служить захистом для серця
Деякі лікарі рекомендують уникати кави пацієнтам із порушеннями серцевого ритму, але інші дослідження показують, що кава може знижувати частоту фібриляції передсердь на 13%. Також вона зменшує ризик серцевих нападів на 19% і інфарктів на 30%.
Подовжує життя
Вживання 4 чашок кави на день може відстрочити смерть від різних причин, включаючи серцеву недостатність та рак. Такі висновки були зроблені в дослідженні, опублікованому в 2016 році в European Journal of Epidemiology.
Кава не тільки підвищує працездатність і бадьорість, але й захищає наше здоров’я за умови помірного вживання.
|