1:59 PM
"Колективний розум" у комах знайшли вчені

комаха Вчені з Рокфеллерівського університету з'ясували, що колонії мурах під час прийняття рішень поводяться так само, як нейронні мережі. Це змогли зробити за допомогою нового методу аналізу.

Двоє дослідників, Даніель Кронауер та Асаф Гал, створили експериментальну установку для аналізу прийняття рішень у мурашиних колоніях. Вони перевірили, як комахи поводитимуться при екстремальному для них підвищенні температури.

Коли кожна окрема мурашка у групі відчуває під собою жар, вона тримається, як завжди, поки вся колонія раптово не змінює свій курс. "Вони вибігають як один, — кажуть вчені. — Це майже якби вони мали великий колективний розум".

Дані, отримані в ході експерименту, вказують на те, що мурахи комбінують сенсорну інформацію з параметрами своєї групи. Так вони ухвалюють одне рішення на всіх. Цей процес схожий на нейронні обчислення, що таким же чином призводять до прийняття рішень.

"Ми вперше розглянули мурашині колонії як когнітивно-подібну систему, — каже Кронауер. — Це один із перших кроків до розуміння того, як спільноти комах беруть участь у колективних рішеннях".

Переглядів: 1274 | Додав: news | Теги: розум, комаха, колективний | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar