0:21 AM
Ліки, які вирощують нові зуби, знайшли вчені

У кожної людини зуби ростуть тільки двічі: спочатку прорізаються молочні, а потім вони замінюються корінними. З набором із 32 зубів доводиться бути гранично обережними – якщо вони будуть пошкоджені карієсом, лікування обійдеться дорого. У дуже запущених випадках стоматологам не залишається нічого, крім повного видалення зуба. У деяких людей не вистачає зубів через анодонтію, вроджений дефект їхнього розвитку. Якою б не була причина відсутності зубів, це велика проблема, яка знижує самооцінку людини, створює проблеми з мовленням, харчуванням тощо. На даний момент єдиний спосіб отримати гарну посмішку – це протезування зубів. Але в майбутньому, приблизно у 2030 році, з’являться ліки, після яких у пацієнтів будуть виростати нові корінні зуби абсолютно природним шляхом.

За даними японської газети The Mainichi, 2005 року місцеві вчені знайшли у мишей ген, який відповідає за вироблення білка USAG-1. А цей білок, як виявилося, обмежує ріст зубів. Дослідники відразу ж зметикували, що якщо їм вдасться заблокувати цей білок, вони зможуть вирощувати у тварин і людей нові корінні зуби.

Нещодавно японські вчені на чолі з Катсу Такахаші оголосили, що вони розробили антитіло проти USAG-1. На основі нього було створено ліки – судячи з усього, це сталося вже давно, просто вони довго випробовувалися на тваринах. У 2018 році вони спробували дати експериментальні ліки мишам із нестачею зубів, і після блокування білка вони дійсно виросли. Також вони провели випробування на тхорах, у яких із зубами все було гаразд – після вживання ліків, у них почали рости додаткові зуби, поміж тих, що вже є. Виходячи з цього, автори наукової роботи зробили висновок, що ліки “ламають систему” і запускають ріст зубів третього покоління.

Наразі засіб для росту зубів готують до тестування на людях – воно заплановане на липень 2024 року. Коли вчені переконаються, що ліки не спричиняють серйозних побічних ефектів, їх хочуть використовувати для лікування дітей віком від 2 до 6 років, у яких не ростуть зуби.

Можливо, у майбутньому засіб застосовуватимуть і для вирощування зубів у дорослих людей. У пацієнтів з’явиться вибір, вставити штучні зуби, чи виростити свої, справжні. Останній варіант видається найпривабливішим, бо від людини вимагатиметься лише приймати пігулки. А протезування зубів є дуже дорогим і не найприємнішим процесом – завдяки анестетикам, це не так вже й боляче, але потребує часу.

Переглядів: 1163 | Додав: news | Теги: посмішка, нові, ліки, вирощування, зуби | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar