11:38 AM
Оригінальні способи використання NFC

NFC Бездротова технологія малої дальності дії NFC (Near-Field Communication) настільки добре себе зарекомендувала, що сьогодні її використовують майже у всіх сферах життєдіяльності людини: від проведення транзакцій та обміну інформацією, до медицини та спорту. Розглянемо ж декілька цікавих прикладів.

NFC традиційно використовується для передачі даних між двома пристроями, які знаходяться на відстані близько 10 см (у середньому). Технологія найчастіше використовується для безконтактних платежів, але її можливості набагато ширші, наприклад, за її допомогою можна відстежувати розташування пристроїв або людей, запускати різні механізми та застосунки. Ось декілька цікавих прикладів із реального життя.

Розширення функціоналу застосунків та можливостей користувачів

Косметичний бренд L’Oréal Shu Uemura представив обмежену серію наклейок для обличчя з чіпом NFC. Розробка розширить можливості користувачів Snapchat, хоча, як очікується, це лише перший крок на шляху до нових, більш ширших проєктів. Також компанія використовує технологію, щоб надавати можливість покупцям за допомогою їх смартфонів сканувати продукти та отримувати про них повну інформацію.

У цілому, NFC-мітки часто використовуються для передачі інформації. Наприклад, їх використовують в музеях, щоб відвідувачі могли отримати без гіда додаткову інформацію про експонати.

Зв’язка реальних предметів з їх цифровими копіями

Puma випустила кросівки моделі Grailed Puma Slipstream з NFC-чіпом для продажів у метавсесвіті. У цілому використання NFC-чипів для зв’язки реальних предметів з їх цифровими двійниками сьогодні — все популярніший тренд. Розвиток метавсесвіту йде повним ходом.

Безконтактна реєстрація багажу, отримання доступу до транспорту

Qatar Airways впроваджує NFC-мітки для безконтактної реєстрації багажу. Щоб скористатись пропозицією, користувачу потрібно завантажити мобільний додаток Qatar Airways та доторкнутись смартфоном (який підтримує технологію NFC) до спеціальної електронної бирки (яка працює без батарейок). Це досить цікаве інноваційне рішення, яке, як очікується, підхоплять і інші авіакомпанії в усьому світі.

NFC можна використовувати і для оплати громадського транспорту, квитків на концерти та спортивні заходи, для автоматичного відкриття дверей тощо.

Боротьба з контрафактом

Китайський бренд чаю Halfism використовує NFC для боротьби з підробками. Він обладнав коробки Fuding white tea спеціальними мітками, за допомогою яких кожен клієнт може отримати доступ до детальної інформації про продукт, використовуючи для сканування свій смартфон.

Моніторинг

Використання NFC в сфері моніторингу — ідея не нова, зокрема реалізована в «розумних будинках». Однак експерти з Університету Гранади пішли далі й інтегрували мітку в маску «Masc3r», призначену для захисту користувачів від впливів шкодочинних бактерій та речовин в повітрі. Так, цей NFC-датчик вимірює рівень CO2 в фільтрах та масці та сигналізує про підвищений вміст.

NFC популяризується і в сфері медицини, зокрема для підтримки пацієнтів у лікарнях. Наприклад, через мітки вони можуть отримувати детальну інформацію про свої діагнози, призначене лікування тощо. Також в деяких лікарнях в халати медпрацівників інтегруються NFC-чіпи з даними про їх власників.

Це лише деякі з прикладів того, як NFC можна використовувати в реальному житті. Завдяки своїй універсальності технологія має потенціал змінити спосіб взаємодії між людьми та пристроями.

Переглядів: 1146 | Додав: news | Теги: NFC | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar