5:20 PM
Осу, яка націлюється на плодову мушку, випустять вчені

плодова мушка Після 12 років досліджень вчені-агрономи Орегонського державного університету у червні випустили паразитичну осу, яка бореться з дуже руйнівною плодовою мухою.

Он Уолтон, ентомолог і професор Коледжу сільськогосподарських наук, сказав, що Міністерство сільського господарства США дозволило випуск оси (Ganaspis brasiliensis) — повільний процес, який зайняв понад 10 років від подання заявки до ухвалення рішення. Тепер, коли вона має дозвіл, лабораторія Уолтона, яка є частиною Сільськогосподарської експериментальної станції OSU, вирощує достатню кількість ос, щоб завдати значної шкоди популяції плямистокрилої дрозофіли (SWD) в Орегоні.

Інвазивна комаха з Південно-Східної Азії, плямистокрила дрозофіла прибула в Орегон у 2009 році і незабаром стала основним шкідником м'яких фруктових культур, таких як вишня, персики, інжир, чорниця, полуниця, малина, ожина та виноград. Збитки від інвазивної комахи обходяться сільському господарству країни приблизно 500 мільйонів доларів на рік. Особливо турбує її близькість до лохини, яка є дев'ятою за цінністю культурою в штаті Орегон і коштує 120 мільйонів доларів у 2020 році. Одна тільки боротьба з плямистокрилою дрозофілою у виробництві лохини обходиться виробникам у 100 мільйонів доларів на рік по всій країні.

"Це матиме величезний вплив, – сказав Уолтон. — Плямистокрилу дрозофілу дуже важко контролювати. Вона має дуже високу швидкість розмноження з багатьма поколіннями на рік. Через це під час використання пестицидів їх необхідно застосовувати постійно, іноді двічі чи тричі на тиждень. Виробники дійсно зацікавлені і в захваті від біологічного контролю, який працюватиме разом з інструментами управління культурою, щоб зменшити SWD і не вартує їм жодних грошей. Це природний ресурс, доступний їм. Ми думаємо, що це збирається змінити стан речей".

"Цілісний інтегрований підхід до боротьби зі шкідниками (IPM), який використовує культурні заходи, такі як хороша санітарія, правильна обрізка, крапельне зрошення та прополювання, може бути дещо ефективним, але програми управління IPM все ще потребують додавання пестицидів для боротьби з плямистокрилою дрозофілою", - сказав Уолтон.

"Оса допомагає, але ви повинні робити й інші речі", - сказав Уолтон, який очолював команду, що виявили осу в Південній Кореї, одному з її природних місць проживання. Ніхто не може стояти сам собою. Мені зателефонував фермер, який усе робив правильно, і він хотів знати, чи можна розпорошувати менше пестицидів. Навіть видалення однієї програми дає значну економію коштів - 150 доларів за акр. Це велика економія, якщо ви робите це разом.

Плямистокрила дрозофіла, крихітна плодова мушка, що нагадує тих, що ширяють над гниючими фруктами влітку, добре пристосована до клімату долини Вілламетт. Близько 95% живуть у районах, що оточують неврожайні житла, які діють як резервуари шкідників для повторного проникнення сільськогосподарських культур. Ось де оса буде випущена.

Доросла самка мухи відкладає яйця — до 600 на рік — у плоди, що дозрівають, каже Райан Чав, аспірант, який працює з Уолтоном. Коли личинки з'являються, вони зариваються всередину і починають поїдати плоди зсередини, завдаючи шкоди, що призводить до серйозних втрат врожаю.

За словами Чаве, паразитоїдна оса вбиває SWD, відкладаючи яйця всередину комахи, і коли оса вилуплюється, її личинка поїдає свою. Згідно з попередніми даними, популяції плямистокрилої дрозофіли можуть утримуватися в страху до 65%, коли паразитоїдна оса зупиняє її.

"Ми ніколи не знищимо всю популяцію мух", - сказав Уолтон. Але з збільшенням SWD з'являється більше їжі для ос. У полі, якщо у вас є група SWD, що атакують урожай і розмножуються, у міру їх збільшення там вони стають дедалі більше.

"Хоча вони і не є аборигенами Орегона, кілька паразитоїдних ос було виявлено в Орегоні, що дало дослідникам можливість вивчити їх у польових умовах. Вони впевнені, що це не стане проблемою інвазивних шкідників, оскільки Ganaspis brasiliensis є спеціалізованими, іншими словами вони харчується тільки SWD", - сказав Уолтон, який тісно співпрацював з Яною Лі з Міністерства сільського господарства штату Орегон. Він також співпрацював із колегами з Каліфорнійського університету в Берклі.

Уолтон вивчав іншу азіатську осу (Pachycrepoideus vindemmiae), яка багатообіцяюча, тому що вона універсальна і вбиває інших комах на додаток до плямистокрилої дрозофіли.

Переглядів: 1286 | Додав: news | Теги: плодова, мушка, оса | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar