12:16 PM
Поради: що робити, якщо ваше авто затонуло

що робити, якщо ваше авто затонуло Експертів з безпеки турбує кількість неперевіреної та відверто небезпечної інформації про порятунок із автомобіля, що тоне, яка поширюється інтернетом. Тому видання IFL Science вирішило розповісти про науково обґрунтований спосіб вибратись.

Найперша порада – в жодному разі не можна розбивати вікно, чекати, доки вирівняється тиск і відчиняти двері. Цей спосіб є абсолютно неправильним і смертельно небезпечним.

Як діяти, якщо ви перебуваєте в машині, яка тоне

По-перше, вам потрібно оцінити воду, в яку ви впали. Якщо ви опинились у паводковій воді, яка не зможе наповнити салон авто, краще залишайтесь всередині і чекайте на допомогу. Вибирайтесь самотужки, якщо ви точно знаєте, що добре бачите дно і зможете дістатись безпечного місця.

Однак, якщо автомобіль поступово занурюється під воду, ситуація є значно небезпечнішою і потребуватиме від вас певних дій. Адже у певний момент вода повністю затопить салон і перекриє доступ кисню.

Не дивуйтеся, якщо спрацюють подушки безпеки. Це точно станеться, якщо автомобіль при падінні вдариться на швидкості об воду – автоматика зафіксує удар і спрацюють запобіжні механізми. Негайно відстібніть або відріжте ремінь безпеки та ремені безпеки пасажирів.

Якщо машина залишається на плаву, пам’ятайте – це ненадовго, він незабаром потоне, тож не зволікайте і постарайтесь негайно вибратись назовні. Електричні склопідйомники в такій ситуації, ймовірно, все ще працюватимуть протягом якогось короткого часу, а вікна з ручним керуванням все ще можна буде опустити, тому постарайтеся допомогти пасажирам вибратися через них.

Не намагайтесь при цьому відчиняти двері. По-перше, під тиском води зробити це буде дуже складно і відкривання може забрати забагато часу, по-друге, після цього вода моментально наповнить салон і авто затоне.

Як вибратися з машини, яка опинилась під водою

Якщо станеться найгірше, і ви опинитеся в повністю затопленій машині, час має вирішальне значення. Не сидіть і не чекайте, поки машина заповниться і тиск вирівняється – ймовірність того, що ви втопитесь раніше, ніж це станеться, занадто велика.

Натомість якомога швидше виконайте три рятівні дії:

  • відстібніть або відріжте ремені безпеки;
  • відчиніть або розбийте вікна;
  • першими звільніть дітей.

Спробуйте розбити вікно чимось гострим або підголівниками, знявши їх та вдаривши металевими штирями по вікну. Не намагайтеся вдарити по лобовому склу, оскільки воно посилене і ви будете розбивати його надто довго. Натомість розбийте вікно водія або одне з вікон пасажира. Через нього вибирайтесь і пливіть на поверхню.

Якщо нічого не допомагає, і ви не можете розбити вікно, єдиним варіантом може бути відкриття дверей. А це може виявитись вельми проблематичним, коли автомобіль повністю перебуває під водою і вона тисне зовні. Тому очікування вирівнювання тиску тут в цілому може бути найкращим шансом, але час все одно грає проти вас.

Коли вода почне заливати салон, постарайтесь зберігати спокій. Остання порція повітря може знайтись в задній частині салону, оскільки більшість автомобілів тонуть передньою частиною вниз.

Повне заповнення водою автомобіля займе близько однієї-двох хвилин, після чого ви повинні спробувати відчинити двері, за потреби вибивши їх ногами. Це крайній варіант, який часто займає занадто багато часу, тому використовуйте цей метод лише тоді, коли більше нічого не допомагає.

Переглядів: 1148 | Додав: news | Теги: затопило, авто | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar