12:14 PM
Причина одного з найбільших вимирань в історії Землі названа

викид метан Згідно з новим дослідженням Ланкастерського університету, найбільше масове вимирання в історії Землі могли викликати викиди метану. Їх викликала вулканічна активність, яка спалила "поховані" запаси викопного палива.

Попередні дослідження показали, що пізньопермське масове вимирання, в першу чергу, викликало величезні викиди вуглецю, що генеруються вулканами. Вчені були впевнені, що вимирання, ймовірно, спричинили катастрофічні наслідки стародавнього глобального потепління.

Вчені встановили, що до 1 440 гігатонн метану опинилися в атмосфері протягом пізньопермської ери. Вони взяли проби зі свердловин природного газу в басейні Сичуань. Експерти врахували обсяг резервуарів, щільність гірських порід, а також кількість піробітума — побічного продукту крекінгу нафти в метан.

викид метан

ілюстрація, що показує викиди метану; дослідники беруть зразки для дослідження

Велика концентрація метану, на думку геологів, могла з’явитися в результаті нагрівання підземних вугільних і нафтових родовищ надзвичайно гарячими вулканічними мантійними плюмами. Плюм – гарячий мантійний потік, який рухається від основи мантії у ядра Землі незалежно від конвективних течій. Головним агентом теплопереносу є “гарячий струмінь” розплаву.

"Поєднання ізотопних методів допомогло нам надати переконливі докази утворення та викиду високотемпературного метану в басейні Сичуань протягом пізнього пермського періоду", – підсумовують вчені.

Автори дослідження підкреслюють, що потенціал глобального потепління метану у 28 разів вище ніж у вуглекислого газу.

 

Переглядів: 1204 | Додав: news | Теги: метан, земля, вимирання, викид | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar