6:19 PM
Пухлина селезінки у тварин. Чи високі шанси на одужання?

Пухлина селезінки у тварин. Чи високі шанси на одужання?

Пухлини селезінки в котів та собак є вельми поширеною патологією внутрішніх органів. Звісно, виявлення захворювання викликає неабияке занепокоєння у власників, аж до панічного чи депресивного стану. Однак варто розсіяти деякі переживання. Адже пухлини селезінки доволі успішно лікуються. Найчастіше в лікарів досить сприятливі прогнози. Стосується це як доброякісних, так і злоякісних новоутворень. Тож, головне завдання власника тварини — взяти себе в руки, заспокоїтися та якомога швидше звернутися до ветеринарної клініки.

Пухлини селезінки: різновиди

Селезінка в організмі тварин, в принципі, як і в людському, є органом, що відповідає за фільтрацію крові, зберігання тромбоцитів, виробництво антитіл та загалом за підтримку імунної системи. Пухлини, що розвиваються в цьому органі можуть бути:

  • Доброякісними. В цьому випадку новоутворення розвивається повільно та не зачіпає інші органи. До доброякісних пухлин відносяться ліпоми — пухлини жирової тканини та фіброми — новоутворення сполучної тканини, що зазвичай є неінвазивними.
  • Недоброякісні. Ці пухлини агресивні та мають здатність до метастазування. До цієї категорії відносяться: найпоширеніша злоякісна пухлина селезінки у собак — гемангіосаркома, що виникає з кровоносних судин селезінки, лімфома, що вражає лімфатичні клітини та метастатичні пухлини, тобто вторинні, що поширилися організмом від місця первинної пухлини в іншому органі.

Сучасний ступінь розвитку ветеринарної медицини, зокрема й онкології, дозволяє успішно впоратися з проблемами, незалежно від типу пухлини. Головні фактори успіху — вчасна діагностика, своєчасне хірургічне втручання та подальше лікування в онколога.

Симптоми проблем з селезінкою

На ранніх стадіях новоутворення може жодним чином не проявляти себе, хвороба протікає безсимптомно. Однак надалі можливі такі симптоми:

  • втома, слабкість, зменшення активності;
  • втрата апетиту або повне ігнорування їжі;
  • втрата ваги навіть без змін у харчуванні чи активності;
  • роздутий живіт, що є симптомом збільшення селезінки при патології;
  • задишка, через те, що пухлина може тиснути на навколишні органи;
  • бліді слизові оболонки, що характерні для внутрішніх кровотеч.

Особливості лікування

Першочергово фахівець ветеринарної клініки Терра Вет проводить клінічний огляд для діагностики. Серед методів:

Лікування доброякісних та злоякісних пухлин селезінки передбачає основний загальний момент — хірургічне втручання та видалення пухлини. Далі, залежно від результатів гістологічного дослідження може знадобитися:

  • операція з видалення частини селезінки;
  • спленектомія (видалення всієї селезінки);
  • хіміотерапія чи променева терапія;
  • підтримувальна терапія та супроводження онколога.

Комплексний підхід та супровід команди фахівців, зокрема хірурга та онколога, значно підвищує шанси на успішне лікування.

Шанси на одужання тварини при пухлинах селезінки

Згідно зі статистичними даними та досвідом фахівців ветеринарного центру при пухлинах селезінки зазвичай вельми обнадійливий прогноз. Це обумовлено такими факторами:

  • Доступність органу для хірургічного втручання. До селезінки відносно легко отримати доступ при операції.
  • Можливість повного видалення. На відміну від деяких інших органів, при значному уражені селезінку можна видалити повністю (провести спленектомію). Це не призведе до серйозних наслідків для організму, а імунні функції розподіляються між іншими органами.
  • Ефективність сучасної ветеринарної медицини. Новітні методики, дієве обладнання, якісні анестезіологічні та хімічні препарати дозволяють мінімізувати ризики оперативного втручання, а також успішно підтримувати тварину при подальшому лікуванні.

На що зважати при лікуванні пухлин селезінки у котів чи собак?

Ефективність та результативність лікування новоутворень селезінки залежить від цілої низки факторів, зокрема віку тварини, її стану та генетичних особливостей. Однак є аспекти, на які здатний вплинути безпосередньо господар тварини.

Серед них:

  • Спокій та впевненість. Домашні тварини — вельми емпатичні створіння. Тож тривожність, паніка та відчай власника швидко передаються улюбленцю. А це, своєю чергою, впливає на ефективність лікування.
  • Своєчасність звернення до фахівців. Час — критичний фактор при лікуванні пухлин селезінки. Чим швидше тварина потрапить до рук кваліфікованого фахівця, тим більше шансів на успішний результат лікування.
  • Вибір ветеринарного центру. Лікування пухлин селезінки — це комплексне завдання. Командна взаємодія кваліфікованого хірурга та досвідченого онколога дозволить не тільки провести успішну операцію з видалення пухлини, але й забезпечити подальше лікування, залежно від результатів діагностики.

Фахівці клініки Терра Вет надають повний спектр послуг з лікування пухлин селезінки у тварин. Діагностика, операція, онкологічне супроводження та післяопераційний догляд доступні в одному місці. Ветеринари центру завжди слідкують за тим, щоб тварина отримала найкращий догляд. А завдяки сучасному обладнанню та високому професіоналізму команди фахівців можна розраховувати на проведення навіть складних операцій з високими шансами на одужання.

Переглядів: 112 | Додав: news | Теги: пухлина, селезінка, тварина, одужання | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar