4:26 PM
Скандинавська ходьба: чим вона корисна для здоров'я

скандинавська ходьба користь Завдяки скандинавській ходьбі можна покращити своє здоров'я та фізичну активність, одночасно скидаючи вагу та тренуючи м'язи. Спортивний вчений Бен Кухарік із Клівлендської клініки в США пояснює , чому скандинавська ходьба така ефективна і як її правильно робити.

Що таке Скандинавська ходьба?

Скандинавська ходьба спочатку виникла як вид тренувань для катання на бігових лижах, коли немає снігу поза звичайним сезоном. За допомогою палиць імітується той самий рух, що й у лижних перегонах навіть без снігу.

Скандинавська ходьба тренує все тіло

Палиця кладеться на землю при кожному кроці, що дозволяє тренувати м'язи верхньої частини тіла, перетворюючи скандинавську ходьбу на справжнє тренування всього тіла, пояснює експерт.

Ходьба – відмінний спосіб бути фізично активним, але вона ігнорує верхню частину тіла. З іншого боку, при скандинавській ходьбі діяльність включається верхня частина тіла, що збільшує інтенсивність тренування.

Які частини тіла тренує скандинавська ходьба?

Далі Кухарік повідомляє, що за правильного використання палиць у скандинавській ходьбі задіяно понад 90 відсотків м'язів тіла. Зокрема, тренуються також такі м'язи:

  • М'язи спини, при цьому особливо навантажуються поперекові м'язи (найширші м'язи спини) і трапецієподібні м'язи (трапецієподібні).
  • Грудні м'язи, м'язи плечей (у тому числі і дельтоподібні) та м'язи рук з упором на передпліччя та трицепси.

Скандинавська ходьба зміцнює серце

Ще однією перевагою скандинавської ходьби є те, що активація великої кількості м'язів змушує серце перекачувати більше крові по всьому тілу, що допомагає зміцнити серцево-судинну систему, пояснює експерт.

Дослідження, опубліковане в Канадському журналі кардіології, показує, що скандинавська ходьба покращує роботу серця та якість життя у людей з ішемічною хворобою серця.

Схуднути з великою кількістю м'язів

У цілому нині, нарощування м'язової маси сприяє спалюванню калорій. Таким чином, коли ви збільшуєте м'язову масу, ви автоматично спалюєте більше калорій.

Підраховано, що при скандинавській ходьбі спалюється на 18-67% більше калорій, ніж за звичайної ходьби, каже Кухарік.

Скандинавська ходьба безпечна для ніг

Згідно з дослідженням, опублікованим в англомовному журналі Journal of Physical Therapy Science, використання паличок також полегшує стан ніг. Навантаження на кісточки, коліна та стегна знижується, що робить скандинавську ходьбу чудовою вправою для людей з болем у ногах чи травмами.

Скандинавська ходьба покращує баланс

Використання палиць для скандинавської ходьби також має ту перевагу, що вони забезпечують додаткову стійкість, що особливо корисно для людей похилого віку. «Ризик падіння збільшується із віком. Журі допоможуть зберегти рівновагу», — пояснює спортивний учений.

Швидкий прогрес у підвищенні сили

Згідно з дослідженням, опублікованим в англомовному спеціалізованому журналі «Клінічна реабілітація», підвищення власної сили за допомогою скандинавської ходьби пов'язане з покращенням координації вже після трьох тижнів тренувань», — повідомляє Кухарік.

Швидший прогрес завдяки ціпкам

Скандинавська ходьба також підвищує ефективність рухів, що з більш швидким темпом . За словами експерта, деякі професіонали вважають, що скандинавська ходьба на 25 відсотків швидше, ніж звичайна ходьба.

Переглядів: 1211 | Додав: news | Теги: скандинавська, здоров'я, користь, ходьба | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar