Час від часу ми можемо помічати, що наш мозок працює не на повну силу. Причинами можуть бути як і недостатній відпочинок, так і неправильне харчування.
Недостатнє вживання продуктів, що покращують пам'ять, може впливати на розумову діяльність. Науково доведено, що певні продукти сприяють поліпшенню функцій мозку і покращенню пам'яті.
"Продукти, які підтримують когнітивні функції, містять омега-3 жирні кислоти, тригліцериди середнього ланцюга (MCT), які зустрічаються в кокосовій та пальмовій олії, та вітамін D", – розповідає дієтолог Шена Харамілло.
Окрім вживання продуктів, що стимулюють роботу мозку, важливо дотримуватися збалансованої дієти. "Регулярне харчування та перекуси протягом дня допомагають стабілізувати рівень цукру в крові, запобігаючи його падінню, що може впливати на пам'ять", – додає Харамілло.
За словами нейробіолога Ніколь Авена, жирна риба, зокрема лосось, багата омега-3 жирними кислотами, які знижують рівень бета-амілоїду, білка, що утворює бляшки в мозку пацієнтів із хворобою Альцгеймера. Рекомендовано вживати рибу щонайменше двічі на тиждень, надаючи перевагу видам з низьким вмістом ртуті, таким як чилійський лосось, тріска або легкий консервований тунець.
"Ягоди багаті антиоксидантами, які захищають мозок від шкідливих впливів вільних радикалів", – стверджує дієтолог Даніель Шауб.
Чорниця особливо відома своїм позитивним впливом на пам'ять. "Фітонутрієнти, такі як антоціани, сприяють поліпшенню когнітивних функцій", – додає Емілі Амос, зареєстрований дієтолог.
"Мозок і кишківник тісно взаємодіють через вироблення серотоніну, який залежить від мікробіома кишечника", – зазначає Шауб. Ферментовані продукти, такі як кімчі чи квашена капуста, сприяють здоров'ю мозку через позитивний вплив на нейромедіатори.
Кофеїн не лише підвищує концентрацію, але й допомагає зміцнювати пам'ять, стимулюючи роботу мозку. "Дослідження свідчать, що ефект від кофеїну зберігається навіть після його споживання", – додає Шауб.
Антиоксиданти катехіни, які містяться в зеленому чаї, сприяють покращенню пам’яті та функцій мозку. За словами Амос, довгострокове споживання цього напою покращує швидкість обробки інформації.
Горіхи та насіння, багаті на магній та інші поживні речовини, важливі для здоров'я мозку. Як зазначає Тріста Бест, зареєстрований дієтолог, магній сприяє поліпшенню когнітивних функцій та розширенню судин, що збільшує приплив крові до мозку.
Флавоноїди, що містяться в темному шоколаді, покращують навчання, пам'ять та захищають клітини мозку. "Обирайте шоколад з вмістом какао щонайменше 70%", – радить дієтолог Меган Вонг.
Вода
Вода є основним компонентом мозку, тому зневоднення може значно погіршити пам’ять, увагу та здатність приймати рішення.
Кокосова олія
Тригліцериди середнього ланцюга, що містяться в кокосовій олії, покращують короткочасну пам’ять та здатність до навчання, як стверджує дієтолог Мелісса Ріфкін.
Холін, що є у складі яєць, важливий для передачі нервових сигналів і підтримки структурної цілісності клітин мозку.
Буряк сприяє покращенню кровотоку до мозку, що може підтримувати когнітивні функції. Дослідження показали, що споживання бурякового соку позитивно впливає на роботу мозку у літніх людей.
Горіхи, що містить омега-3, антиоксиданти та інші поживні речовини, які захищають мозок від окисного стресу та запалень, допомагаючи зменшити ризик розвитку деменції.
Авокадо у своєму складі має мононенасичені жири, які сприяють поліпшенню припливу крові до мозку та зниженню артеріального тиску, що позитивно впливає на функції мозку.
|