0:34 AM
Тканини мозку створено за допомогою 3D-принтеру

Так, виняткових результатів вдалось досягти науковцям з університету Вісконсину, йдеться в дослідженні, опублікованному в журналі Cell Stem Cell.

Дослідники за допомогою 3D-друку створили функціональну тканину мозку, яка за прикладом людської має можливість розвиватись та формувати зв’язки.

"Це може змінити наш погляд на біологію стовбурових клітин, нейронауку та патогенез багатьох неврологічних і психіатричних розладів", — пояснює керівник дослідження, нейробіолог Су-Чун Чжан.

Як вдалось надрукувати мозкову тканину

Спочатку вчені виготовили на 3D-принері каркас з гелю, на якому висівали живі клітини. Це відрізняється від типової технології 3D-друку, коли живі клітини осаджують разом з біочорнилом.

Оскільки дослідники використовували більш жорсткий гель, який не піддається біологічному розкладанню, перші спроби були провальними. Нервові клітини не розподілялися рівномірно й утворювали великі та товсті агрегати або кластери клітин.

Тоді науковці спробували укладати шари біоматеріалу горизонтально замість стандартного вертикального шарування. Вони помістили нейрони, вирощені з індукованих плюрипотентних стовбурових клітин, у більш м’який гель. І такий спосіб показав неймовірні результати.

"Тканина все ще має достатню структуру, щоб триматися разом, але вона досить м’яка, щоб дозволити нейронам прорости один в одного і почати спілкуватися один з одним", — пояснює Чжан.

У висновку нейрони змогли спілкуватись, надсилати сигнали, взаємодіяти один з одним за допомогою нейромедіаторів і навіть утворювати правильні мережі з допоміжними клітинами, доданими до надрукованої тканини.

В пресрелізі університету зазначають, що це відкриття надає нейробіологам новий інструмент для вивчення зв’язку між клітинами людського мозку та іншими його частинами.

В майбутньому технологія потенційно може допомогти віднайти ефективніші способи лікування таких хвороб, як Альцгеймера та Паркінсона.

Переглядів: 177 | Додав: news | Теги: Мозок, тканина, 3D-принтер | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar