3:24 PM
Захисником жіночого мозку є підшкірно-жировий запас

жіночий мозок Схильність жінок відкладати більше жиру в таких місцях, як стегна, сідниці та тильна сторона рук, так званий підшкірний жир, захищає від запалення мозку, яке може призвести до таких проблем, як деменція та інсульт, менопауза, – повідомляють вчені.

"Коли люди думають про захист жінок, їхня перша думка — це естроген", — говорить Алексіс М. Странахан, докторка філософії, нейробіологиня із відділу неврології та регенеративної медицини Медичного коледжу Джорджії при Університеті Огаста. – "Але нам потрібно вийти за рамки спрощеної ідеї про те, що кожна статева різниця включає гормональні відмінності та вплив гормонів. Нам потрібно глибше подумати про механізми, що лежать в основі статевих відмінностей, щоб ми могли лікувати їх і визнати роль, яку відіграє стать у різних клінічних результатах".

Дієта та генетика є іншими ймовірними факторами, які пояснюють відмінності, пов’язані з естрогеном, каже Странахан. Вона визнає, що знахідки є потенційно єретичними та революційними та, звичайно, несподіваними навіть для неї. "Ми провели ці експерименти, щоб спробувати визначити, насамперед, що відбувається спочатку: гормональний збій, запалення чи зміни в мозку".

Щоб дізнатися більше про те, як мозок запалюється, вчені досліджували збільшення кількості та розташування жирової тканини, а також рівні статевих гормонів і запалення мозку у самців і самок мишей у різні проміжки часу, коли вони товстіли на їжі з високим вмістом жиру.

Оскільки, як і у людей, миші-самки з ожирінням, як правило, мають більше підшкірного жиру та менше вісцерального жиру, ніж миші-самці, вчені прийшли до висновку, що характерні моделі жиру можуть бути ключовою причиною захисту від запалення, яким користуються самки перед менопаузою.

Вони знову виявили характерні закономірності розподілу жиру у чоловічих і жіночих особин у відповідь на дієту з високим вмістом жиру. Вони не виявили жодних ознак запалення мозку або резистентності до інсуліну, які також посилюють запалення та можуть призвести до діабету, поки самки мишей не досягли менопаузи. Приблизно на 48 тижні менструація припиняється, і розташування жиру у жіночих осіб починає дещо зміщуватися, щоб стати більш схожим на чоловіче.

Потім вчені порівняли вплив дієти з високим вмістом жиру, яка, як відомо, посилює запалення по всьому тілу, у мишей обох статей після операції, подібної до ліпосакції, з видалення підшкірного жиру. Вони не робили нічого, щоб безпосередньо втручатися в нормальний рівень естрогену, як видалення яєчників.

Втрата підшкірного жиру посилила запалення мозку у жіночих особин без зміни рівня естрогену та інших статевих гормонів.

Странахан та її колеги повідомляють, що запалення головного мозку самок було набагато більше схоже на самців, включаючи підвищення рівня класичних стимуляторів запалення, таких як сигнальні білки IL-1946; та TNF альфа.

"Коли ми виключили підшкірний жир із рівняння, мозок самки раптом почав проявляти запалення, як це відбувається в мозку самців, і самки отримали більше вісцерального жиру", — каже Странахан. "Це ніби перекинуло все в інше місце зберігання". Перехід відбувся приблизно за три місяці, що означає кілька років за людським часом.

Для порівняння, тільки після менопаузи у самок, яким не видалили підшкірний жир, але їли дієту з високим вмістом жиру, рівень запалення мозку був подібний до самців, каже Странахан.

Коли підшкірний жир був видалений у мишей на дієті з низьким вмістом жиру в ранньому віці, у них розвинулося трохи більше вісцерального жиру і трохи більше запалення в жирі. Але Странахан та її колеги не виявили ознак запалення в мозку.

Отже, можливо, жінками не варто робити ліпосакцію,аби захистити мозок!

Переглядів: 1184 | Додав: news | Теги: жировий, Мозок, запас, підшкірно, захисник, Жіночий | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar