9:09 AM
Знизити ризик виникнення гіпертонії може кава

Згідно з дослідженням фахівців Болонського університету (Італія), помірне споживання цього ароматного напою знижує ризик виникнення гіпертонії.

Експерти назвали каву "другом серця". І тому є чимало підстав. Завдяки наявності антиоксидантних, протизапальних та кардіопротекторних речовин, він може сприяти зниженню ризику серцево-судинних захворювань, а також цукрового діабету II типу, ожиріння та навіть смертності від усіх причин.

У перших клінічних дослідженнях, спрямованих на вивчення впливу кави, було висунуто припущення про можливий згубний вплив на системний артеріальний тиск та частоту серцево-судинних захворювань.

— Вважається, що чашка випитої кави здатна трохи підвищити артеріальний тиск. Однак кава містить понад 1000 хімічних компонентів з антиоксидантними, протизапальними та судинорозширювальними властивостями. Тому якщо, з одного боку, кофеїн викликає невелике підвищення артеріального тиску, то з іншого, речовини, що містяться в ньому, здатні протидіяти цьому ефекту, — вважають фахівці.

Помірне споживання цього напою не викликає гіпертонію, зате матиме захисну функцію. Про це свідчить дослідження за участю 247 тисяч осіб, з яких понад 54 тисячі були гіпертоніки. Як виявилося, у них споживання кожної випитої чашки кави щодня знижувало ризик артеріальної гіпертензії на 2%.

— Деякі речовини, як вітамін Е, ніацин, калій і магній, що містяться в каві, сприятливо впливають на артеріальний тиск, — зазначив професор Клаудіо Боргі.

Деякі дослідження показують, що звичне споживання кави може бути пов’язане з нижчим ризиком розвитку фібриляції передсердь, найбільш поширеної форми аритмії.

— Немає жодних наукових підстав, щоб відмовитися від кави людям, які страждають на серцево-судинні захворювання. Навпаки! Щоденне його споживання від 3 до 5 чашок не має негативного впливу на здоров’я, натомість допомагає знизити ризик серйозних ускладнень та покращує якість життя, — наголосив професор Боргі.

Переглядів: 1107 | Додав: news | Теги: ризик, кава, гіпертонія | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar