11:10 AM
40 скіфських об'єктів і житло епохи бронзи знайшли українські археологи

Серед виявлених предметів – прясла та уламки місцевої скіфської кераміки. Також є безліч наконечників стріл.

Співробітники Історико-культурного заповідника Більськ під час робіт на території Котелевської громади Полтавщини виявили сорок археологічних об’єктів, що належали скіфам.

За словами директора заповідника Ігоря Короста, у ході масштабних рятувальних археологічних робіт на поселенні Котельва II досліджено площу понад 360 кв. кар’єру, що діяла на цій території у минулі роки.

"У ході масштабних рятувальних археологічних робіт на поселенні Котельва II досліджено площу понад 360 кв. метрів та виявлено 40 археологічних об’єктів (зернові та сміттєві ями, різноманітні будівлі господарського призначення). Жител не було виявлено. Певно, вони були знищені під час розробки кар’єру, який діяв на цій території в минулі роки", – розповів Ігор Корост.

"Переважна кількість археологічного матеріалу датується скіфським часом, з хронологічними межами кінця VI – першої половини V століття до нової ери. Цікаво, що в розкопі були знайдені уламки античної кераміки (центри виробництва – Клазомен, Хіос, Фасос, Абдер). Трапилося також кілька фрагментів грецького столового посуду (з Аттики та Ольвії)", – зазначив керівник ІКЗ.

Наразі роботи з видобутку піску на кар’єрі припинено, а саму пам’ятку занесено до Переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини.

Категорія: Новини України | Переглядів: 1753 | Додав: news | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar