8:40 PM
Частину повернутого в Україну "скіфського золота" покажуть в Києві

. У Києві 28 листопада відбудеться презентація окремих артефактів з колекції "Крим: золото й таємниці Чорного моря", повернутих до України.

Презентація відбудеться в Скарбниці на території Києво-Печерської лаври.

Т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв разом з уповноваженим представником музею відкриє один з боксів та покаже частину колекції, яка невдовзі експонуватиметься.

У заході візьмуть участь т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв, міністр юстиції Денис Малюська, перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова, представники Служби безпеки України, Державної митної служби, Офісу генерального прокурора, Бюро економічної безпеки. У режимі онлайн до заходу долучаться керівництво Музею Алларда Пірсона та юридичні радники України з міжнародної юридичної фірми Bergh Stoop & Sanders N.V..

Очільник МКІП разом з уповноваженим представником музею відкриють один з боксів та покажуть частину колекції, яка невдовзі експонуватиметься.

Нагадаємо, як раніше повідомляла Рубрика, артефакти з чотирьох музеїв Криму, які були представлені на виставці "Крим: золото й таємниці Чорного моря" в Амстердамі, після десяти років судових процесів повернулися до Україну.

 

Що відомо про "Скіфське золото"

У лютому 2014 року колекція "скіфського золота" була вивезена в Амстердам для участі у виставці "Крим: золото і таємниці Чорного моря", яка проходила в Музеї Пірсона.

Серед 565 експонатів виставки – артефакти зі скіфського золота, церемоніальний шолом, коштовне каміння і мечі стародавніх греків і скіфів.

Після окупації Криму Росію, що сталася вже після відкриття виставки, виникло питання про те, кому повертати колекцію загальною страховою вартістю 10 млн доларів.

На частину колекції, що належить кримським музеям, після окупації заявила свої права рф. Україна зі свого боку заявила, що експонати не можуть бути повернуті на окуповану територію, яка тимчасово перебуває не під українським контролем, і мають бути передані безпосередньо Україні.

У грудні 2016 року Окружний адміністративний суд Амстердама визнав права України на колекцію і постановив передати її до Києва.

26 січня 2022 року так звані російські кримські музеї в тимчасово окупованому Криму подали касаційну скаргу на рішення Апеляційного суду Амстердама щодо повернення колекції "скіфського золота" Україні.

"Скіфське золото" мають повернути Україні – таке рішення ухвалив Апеляційний суд Амстердама 26 жовтня 2021 року.

У червні 2023 року, після майже 10 років судового розгляду, Верховний суд Нідерландів повністю відмовив у касаційній скарзі кримських музеїв і залишив чинним рішення апеляції, яким було задоволено позовні вимоги України.

Після цього Україна обговорювала з Нідерландами безоплатне повернення "скіфського золота". Як відомо, Україна повинна була заплатити музею Амстердама за зберігання колекції впродовж майже 10 років.

Категорія: Новини України | Переглядів: 643 | Додав: news | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar