11:29 AM
Карту збитків від землетрусу в Туреччині склали супутники NASA

Вчені з NASA та інших агенцій використовують супутники для картографування збитків, спричинених руйнівним землетрусом у Турецькій Республіці. 6 лютого 2023 року два землетруси магнітудою 7,8 і 7,5 вразили південну Туреччину та західну Сирію, що призвело до масштабних руйнувань в обох країнах.

на цьому зображенні детально показано регіони, виділені на карті вище: міста Нурдагі, Кахраманмараш і Тюркоглу

Початковий землетрус стався через лінію розлому, розташовану на глибині 18 кілометрів (11 миль) під поверхнею, що призвело до сильного поштовху, який торкнувся широкого радіуса від епіцентру. За першим землетрусом через дев’ять годин відбувся ще один потужний землетрус магнітудою 7,5, а також сотні менших афтершоків. У відповідь на новини про катастрофу вчені космічних агентств по всьому світу, включаючи NASA, почали діяти, аналізуючи супутникові дані, щоб краще зрозуміти подію.

«Це були дуже сильні та потужні землетруси, які розривалися аж до поверхні через довгу серію сегментів розломів», — сказав Ерік Філдінг, геофізик з Лабораторії реактивного руху NASA (JPL). «Це викликало надзвичайно сильні поштовхи на дуже великій території, які вразили багато міст і селищ, повних людей. Довжина розриву та магнітуда землетрусу магнітудою 7,8 були подібні до землетрусу 1906 року, який зруйнував Сан-Франциско».

Попередня проксі-карта пошкоджень вище показує частини міст Тюркоглу, Кахраманмараш і Нурдагі. Темно-червоні пікселі позначають області, які, ймовірно, мають серйозні пошкодження будівель, будинків та інфраструктури або зміни в ландшафті, тоді як помаранчеві та жовті області помірно або частково пошкоджені. Кожен піксель має розмір приблизно 30 метрів у поперечнику (приблизно розміром із бейсбольний майданчик).

Карту створено на основі даних, зібраних PALSAR-2 на Advanced Land Observing Satellite-2 (ALOS-2) 8 лютого 2023 року. Супутник містить радар із синтетичною апертурою, датчик, який посилає мікрохвильові імпульси на поверхню Землі та прислухається до відображень цих хвиль, щоб нанести на карту ландшафт, включаючи будівлі. Порівнюючи дані 8 лютого зі спостереженнями, зробленими тим самим супутником до землетрусу (7 квітня 2021 року та 6 квітня 2022 року), вчені відстежили зміни та почали визначати пошкоджені ділянки. Дані ALOS-2 були надані Sentinel Asia та проаналізовані Обсерваторією  Землі Сінгапуру – Remote Sensing Lab  у співпраці з Лабораторією реактивного руху NASA та Каліфорнійським технологічним інститутом.

«Карта охоплює лише центральну частину постраждалої території через вузьку, 70-кілометрову смугу даних тонкого променя ALOS-2, але вона включає епіцентри як основного землетрусу магнітудою 7,8, так і афтершоку магнітудою 7,5, – сказав Філдінг. «Зверніть увагу, що часові інтервали між отриманням ALOS-2 становлять до одного року, тому точність проксі-карти пошкоджень може бути нижчою в районах рослинності, наприклад у горах, через сезонні коливання». Деякі ділянки, позначені як пошкоджені в рослинних зонах, могли бути непошкодженими, а деякі ділянки без пошкоджень у рослинних зонах можуть бути пошкоджені.

Члени  програмного відділу катастроф відділу  прикладних наук НАСА про Землю, а також їхні національні та міжнародні співробітники перебувають у процесі обміну проксі-картою пошкоджень та даними, які використовуються для її створення, з такими організаціями, як Державний департамент США, Каліфорнія Комісія із сейсмічної безпеки, Глобальна служба допомоги при стихійних лихах Міямото та Світовий банк. Команда також бере участь у поточних координаційних дзвінках, організованих Агентством США з міжнародного розвитку, щоб оцінити потреби зацікавлених сторін у регіоні та надати наукову експертизу для підтримки оцінки ризиків та зусиль з відновлення.

«Ми уважно стежимо за цією подією», — сказала Шенна Макклейн, менеджер програми. «На додаток до картографування збитків, наскільки це можливо через супутники, ми використовуємо супутники для відстеження підвищених ризиків зсувів, відключень електроенергії та погодних умов, які можуть створити проблеми для реагування».

Категорія: Новини світу | Переглядів: 1753 | Додав: news | Теги: Туреччина, NASA, землетрус, карта, супутник | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar