3:43 PM
"Хмари" новонародженої зірки, що світяться, сфотографував Хаббл

Європейське космічне агентство представило новий знімок космічного телескопа Хаббл. Він зафіксував області, що світяться та нагадують хмари, які оточують новонароджені зірки туманності Оріона.

туманність оріон

знімок об’єкта HH 505 в Туманності Оріона. Зображення: ESA/Hubble & NASA, J. Bally

На новому знімку видно барвиста область об’єкта Гербіга-Аро HH 505, ділянки, розташованої на околиці туманності Оріона. Незвичайні кольорові потоки – результат взаємодії між струменями газу, що витікає з новонародженої зірки, і газом і пилом туманності.

Об’єкти Гербіга-Аро – утворюються, коли газ, викинутий новонародженими зірками і рухається зі швидкістю кілька сотень кілометрів на секунду, починає взаємодіяти з хмарами газу і пилу. HH 505 сформувалася через викиди молодої зірки IX Ori. Вона знаходиться на околиці туманності Оріона на відстані близько тисячі світлових років від Землі.

Зоряний вітер, що формується IX Ori, видно на знімку у формі витончено вигнутих структур у верхній і нижній частині цього зображення. При взаємодії з потужним потоком газу і пилу з ядра туманності Оріона він згинається у звивисті криві.

Нове зображення було зроблено за допомогою вдосконаленої оглядової камери (ACS) телескопа «Хаббл». Цей пристрій фіксує випромінювання в широкому діапазоні: від ультрафіолетового до ближньої інфрачервоної частини спектра. Зазвичай він використовується для вивчення зоряного вітру і протопланетних дисків.

Туманність Оріона являє собою динамічну область з пилу і газу, в якій формуються тисячі зірок. Це найближча до Землі область активного зореутворення. Туманність наповнена інтенсивним ультрафіолетовим випромінюванням яскравих молодих зірок. Ударні хвилі, які формують потоки цього випромінювання при зіткненні з газом туманності, доступні для спостереження за допомогою «Хаббла». Це дозволяє астрономам безпосередньо спостерігати за зоряним вітром і дізнаватися більше про його структуру.

Категорія: Новини світу | Переглядів: 2103 | Додав: news | Теги: Хаббл, туманність, зірка, оріон, новонароджена, світло | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar