10:20 AM
Художні мозаїки на основі картин Марії Примаченко створять у Латвії

У Ризі стартував проєкт «Відкрита майстерня» зі створення мозаїчних реплік-парафраз з робіт Марії Примаченко, які будуть передані у дар знищеному війною музею української народної художниці. Девіз проєкту: "Від латвійського серця до українського серця". Про це повідомляє Укрінформ.

Латвія художні мозаїки Марія Примаченко

Історико-краєзнавчий музей Марії Примаченко, розташований у селищі Іванків Київської області, був знищений на третій день війни – 26 лютого 2022 року. Латвійський мозаїст, керівник студії художньої мозаїки Mosaic Art Studio in Riga Вадим Верник запропонував цю ідею та знайшов однодумців для її реалізації. Зокрема, залучив до проєкту керівників галереї Bazar't Інесе Дроне та галереї Happy Art Museum Галину Максимову, а також українську біженку, викладачку Київської академії декоративно-ужиткового мистецтва та дизайну ім. М.Бойчука Марію Зенькову.

Підтримку проєкту як приватна особа висловив громадський діяч, політик Андріс Бачкус (його мати – українка родом із Маріуполя).

Суть проєкту - створення реплік-парафраз у техніці мозаїки з муранської смальти на основі картин Примаченко як ескізи. На даний час планується 60 мозаїк розміром 25х25, на кожну з яких піде щонайменше 600 елементів («каменів»), а також однієї роботи 50х70 (не менше 5 тис. елементів). Відбір картин зробила Зенькова, підготовку ескізів мозаїк здійснив Верник.

Марія Примаченко картина

Планується, що проєкт буде закінчений до дня Риги, 18 серпня, тоді пройде виставка готових мозаїк у центрі міста. Після чого створена колекція буде відправлена ​​до України, до Музею Марії Примаченко.

Категорія: Новини світу | Переглядів: 2903 | Додав: news | Теги: Марія Примаченко, мозаїки, Латвія, Картина, художні | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar