1:40 PM
Криголам "Ноосфера" зустріли українські полярники

Спершу судно доправило вантажі та команду полярників на польську антарктичну станцію.

Багато українців із захопленням стежать за життям українських полярників зі станції "Академік Вернадський". Вони діляться неймовірними фотографіями крижаної землі та її мешканців. І ведуть своєрідний щоденник на своїй сторінці. Вчора у них була непересічна подія.

27 січня 2023 року український науково-дослідний криголам "Ноосфера" дістався антарктичної станції "Академік Вернадський". Судно стало на якір неподалік острова Галіндез на якому розташована станція.

"Для нас прихід "Ноосфери" — це дуже радісна подія, адже це можливість нарешті побачитися зі своїми колегами та співвітчизниками після 10 місяців зимівлі, а також отримати гостинці з дому. А ще це початок дуже відповідальної роботи — великого ремонту на нашій улюбленій станції", — зауважив Юрій Отруба, керівник 27-ї УАЕ.

«Ноосфера» доправила до станції вантажі та команду українських технічних фахівців. У найближчі кілька місяців вони виконають невідкладні роботи з модернізації «Вернадського», потрібні для успішної зимівлі наступної, 28-ї УАЕ. Зокрема, замінять системи опалення та здійснять роботи з заземлення дизельної і головної будівлі станції.

Після розвантаження судно вирушить до чилійського порту Пунта-Аренас для майбутнього забезпечення перезмінки річних експедицій на "Вернадському".

У другий антарктичний сезон "Ноосфера" вирушила з порту Кейптауна (ПАР) наприкінці грудня 2022 року. Спершу судно доправило вантажі та команду полярників на польську антарктичну станцію «Арцтовський», яка знаходиться на острові Кінг Джордж.

З України 27-ма УАЕ вирушила на станцію на початку березня 2022 року. А криголам для українських полярників придбали влітку 2021 року.

Україна входить до 30 країн світу, що мають цілорічні станції в Антарктиді. Вивчення та освоєння ресурсів Світового океану є одним із головних трендів розвитку науки та технологій у сучасному глобалізованому світі. Україна має чималі здобутки та напрацювання в царині морських досліджень.

З початку повномасштабної війни в Україні, навіть полярники відчувають підтримку різних країн світу. Приміром, нещодавно пасажири круїзного судна "Fridtjof Nansen" передали українським полярникам цілий стос рукописних листів зі словами підтримки.

В доковідні часи станцію "Академік Вернадський" відвідувало до 4 тисячі туристів за сезон. Їх приваблювала як відома гостинність українців, так і можливість відвідати бар «Фарадей», який належить до ТОП 10 найекзотичніших пабів світу.

Категорія: Новини світу | Переглядів: 1493 | Додав: news | Теги: Ноосфера, криголам, полярник, українці | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar