12:54 PM
Над північчю США та Європою спалахують рідкісні червоні полярні сяйва

Потік сонячної плазми прибув на Землю вчора ввечері (16 лютого), переповнивши атмосферу частинками сонячного вітру, що викликало рідкісне червоне полярне сяйво на великих частинах Канади, північних США та Європи. І синоптики космічної погоди обіцяють, що попереду ще більше.

Останніми днями Твіттер був практично переповнений зображеннями спостерігачів за небом і записами про вражаючі спостереження полярного сяйва. Остання хвиля танцюючого полярного сяйва була особливо вражаючою, оскільки вона прибула в рідкісних відтінках червоного, які потребують вищої концентрації частинок сонячного вітру, щоб проникнути глибше в атмосферу Землі.

Мисливець за полярними сяйвами з Квебеку (Канада) Майк Маклеллан зміг зробити кілька незвичайних фотографій горизонту, що палає яскравим неоновим зеленим світлом, яке змінюється на помаранчевий, червоний і фіолетовий вище в небі, і поділився ними з Space.com.

"Немає слів для минулого нічного шоу над Kåfjorddalen, Норвегія", — поділився мисливець за полярними сяйвами Адрієн Модуіт, із добіркою зображень, що фіксують вибух фіолетового та зеленого кольорів, схожий на феєрверк, над засніженим ландшафтом.

На одному зі знімків Модуі зображено сяйво яскраво-оранжевого, рожевого та фіолетового кольорів у формі метелика над вершиною скелястої гори.

“Хтось сказав “червоний”? Абсолютно жахливе полярне сяйво кілька хвилин тому в Скіботні, Норвегія”, – написав Модуіт у твіті.

Ден Таннер з Альберти, Канада, поділився фотографією, на якій зображено зимовий схід сонця, наповнений зеленим і фіолетовим сяйвом, що освітлює світанкове небо.

“Вау!! Запаморочливий вид сьогодні вранці в Центральній Альберті!”, – написав Таннер у Twitter.

Очікується, що перевантаження полярним сяйвом продовжиться і, можливо, стане ще більш інтенсивним, оскільки корональний викид маси (CME) – спалах плазми з верхніх шарів атмосфери Сонця, який вибухнув із сонця 15 лютого, прибуває на Землю сьогодні. Можна очікувати спостереження полярного сяйва аж до півночі Англії та США. Очікується, що геомагнітні бурі триватимуть принаймні до 19 лютого, тому, якщо у вас є можливість, вирушайте на вихідні на північ, щоб максимально використати її.

Категорія: Новини світу | Переглядів: 1463 | Додав: news | Теги: Спалах, Європа, Сяйво, США, полярне | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar