9:52 AM
Одне з найрідкісніших місячних затемнень можна побачити сьогодні

У ніч з 5 на 6 травня жителі більшої частини Європи, Африки, Азії та Австралії зможуть спостерігати глибоке напівтіньове місячне затемнення. Побачать його і в Україні.

Як зазначається, явище триватиме 4 години і 18 хвилин – з 18:14 до 22: 31 за київським часом. Це буде одне з найрідкісніших і перше в цьому році місячне затемнення.

Напівтіньове місячне затемнення – це момент, коли на місячний диск падає лише зовнішня тінь Землі, напівтінь. Це не повне затемнення – для повного потрібно, аби Сонце, Земля і Місяць перебували на одній лінії.

Востаннє півтіньове затемнення можна було побачити з території США 30 листопада 2020 року. Наступного разу таке явище буде видно з цього регіону земної кулі лише 25 березня 2024 року.

Пік затемнення у ніч з 5 на 6 травня прогнозують на 19:22. У цей момент можна буде побачити неозброєним оком потемніння краю Місяця, тобто тільки тієї частини місячного диска, яка знаходиться в півтіні. У середині затемнення поверхня супутника може стати темного і коричневого кольору замість звичайного білого.

Наступне таке ж глибоке напівтіньове затемнення відбудеться у вересні 2042 року.

Категорія: Новини України | Переглядів: 1183 | Додав: news | Теги: місяць, Затемнення | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar