0:14 AM
Пʼять нових членів Ради Безпеки обрала генасамблея ООН

Генеральна асамблея ООН обрала в четвер п'ять нових непостійних членів Ради Безпеки на період з 2025 по 2026 рік. До Радбезу ООН увійдуть Данія, Греція, Панама, Пакистан та Сомалі.

Сомалі замінить Мозамбік від групи африканських краї. Пакистан замість Японії представлятиме азійсько-тихоокеанську групу. Панама - Латинську Америку та Карибський басейн замість Еквадору. Від західноєвропейської групи до РБ долучаються Данія та Греція замість Мальти та Швейцарії.

Дворічний термін перебування в Раді Безпеки для новообраних членів розпочнеться 1 січня 2025 року й закінчиться 31 грудня 2026 року.

У четвер відбудуться також вибори голови 79-ї сесії Генасамблеї на 2025 рік На цю посаду претендує колишній прем'єр-міністр Камеруну Філемон Ян.

Відповідно до встановленої регіональної ротації, голова ГА має представляти групу африканських держав.

Як відомо, 10 непостійних членів обираються Генеральною асамблеєю на два роки від груп країн, що визначаються за географічним принципом. У 2024-2025 роках Східну Європу в РБ представляє Словенія. Головує в Генасамблеї у 2024 році представник держави Тринідад і Табаго Денніс Френсіс.

 

Категорія: Новини світу | Переглядів: 313 | Додав: news | Теги: ООН, безпека, генасамблея, Рада | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar