8:02 AM
Перезавантаження "зелених" аукціонів електроенергії відбудеться в Україні

Президент України підписав Закон України № 3220-ІХ , спрямований на удосконалення умов підтримки виробників електроенергії із відновлювальних джерел енергії (“ВДЕ”).

З-поміж іншого, Закон перезавантажує регулювання "зелених" аукціонів, гарантій походження електроенергії та контрактів на різницю (т.зв. віртуальних PPA), а також запроваджує нові інструменти підтримки. Зокрема йдеться про механізм ринкової премії та механізм самовиробництва.

"Стосовно вітроенергетичних об’єктів щодо яких виробник ВДЕ уклав договір купівлі-продажу за “зеленим” тарифом (“pre-PPA”), передбачено продовження строку введення таких об’єктів в експлуатацію до 31 грудня 2023 року", – розповіла юрист Лідія Ватутіна.

Крім цього відповідно до нового закону відбудеться перезавантаження “зелених” аукціонів. Закон передбачає, що підтримка виробників ВДЕ, які набули право на неї за результатами аукціону, здійснюється шляхом гарантування придбання послуги за механізмом ринкової премії шляхом укладення відповідного договору між Гарпоком та переможцем аукціону.

Раніше підтримка переможців “зелених” аукціонів передбачала викуп всього обсягу електроенергії, відпущеної такими виробниками, за аукціонною ціною на підставі договору купівлі-продажу електроенергії.

Також Закон зменшує строк введення в експлуатацію переможцем аукціону об’єкту ВДЕ, що виробляє електроенергію з енергії сонця із 2-х років до 18 місяців з дня укладення договору про надання послуги за механізмом ринкової премії. Щодо інших об’єктів ВДЕ строк введення в експлуатацію незмінний – 36 місяців з дня укладення відповідного договору.

 

Категорія: Новини України | Переглядів: 1083 | Додав: news | Теги: Перезавантаження, Зелений, аукціон, Україна, електроенергія | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar