1:43 PM
Пиво за рецептом 3000-річної давнини зварили чеські вчені

Чеські хіміки припустили, що давнє пиво з проса могло бути зварене в Чехії. Докази вони виявили в бронзовій посудині 3000-річної давнини.

Після відкриття хімік Лукаш Кучера з Оломоуцького університету вирішив зварити пиво за старовинним рецептом. В основі пива — просо, полин та дикі дріжджі, повідомляє Czech Radio.

Бронзова посудина була виявлена чотири роки тому в лісі неподалік східно-чеського міста Пардубіце. Вона була прикрашена мотивами сонячних дисків та лебедів і, як вважають, була захована під землею як підношення божествам.

чехія пиво рецепт

Археолог Мартін Голек каже, що подібні бронзові судини знайшли в Європі раніше. Однак чеські археологи першими досліджували вміст, зберігши внутрішні шари для подальших досліджень.

«Археологи побачили на дні залишки наносів, коли витягали з землі посудину. Як усередині, і зовні були залишки бруду. Хімік, який взяв зразки, подумав, що це може бути злаки, і справді зміг знайти хімічний відбиток проса», — зазначив Мартін Голек.

Експерти виявили речовину під назвою міліацин, яка вважається індикатором проса. Вони також виявили сліди різних трав та вареного крохмалю. Це змусило їх повірити, що наші пращури використовували посудину для приготування гіркого трав’яного пива.

Лукаша Кучеру, який вирішив повторити рецепт, надихнув бельгійський ламбік, який залишають у відкритих чанах, де дикі дріжджі та бактерії можуть оселитись, а потім зберігають у бочках для витримки. Він також сказав, що зварив пиво таким, щоб воно було трохи менш гірким.

«Що робить це пиво особливим, то це те, що його потрібно зброджувати дикими дріжджами. Ви не можете купити цей вид дріжджів у магазині. Ось чому я спеціально збродив пиво поряд із яблуками. Пиво має характерний кислуватий смак, який більше нагадає вам сидр чи вино, ніж пиво. Має колір пива, воно пахне сидром і трохи нагадує лимон», — розповів учений.

Зузана Голець Мирова з факультету мистецтв Карлового університету каже, що великий обсяг посудини передбачає, що її вміст споживався великими групами людей: «Це був свого роду соціальний захід, на якому ці люди зібралися разом і споживали можливо галюциногенний вміст, щоб спілкуватися з богами, тому що алкоголь сам по собі працює як свого роду посередник між людьми та божествами».

Рідкісна посудина бронзового віку вже відреставрована і стане частиною постійної експозиції Східно-чеського музею в Пардубиці. Його директор Томаш Лібанек сподівається, що у майбутньому пиво, приготовлене за рецептом 3000-річної давнини, можна буде подавати в кафе музею.

Раніше китайські та американські вчені з’ясували інгредієнти стародавнього напою, вивчаючи глиняний посуд, який, ймовірно, використовувався для виготовлення пива близько 5000 років тому.

Зокрема, алкогольні напої були відомі в Китаї ще 9000 років тому, один із них готували зброджуванням суміші рису, меду та плодів глоду, або апельсинів.

Пиво в Китаї з’явилося пізніше, його найдавніші рецепти, що збереглися, датуються періодом 3250 — 3046 років тому. Вони як основний інгредієнт згадуються зерна проса, ячменю чи пшениці, з яких древні пивовари робили солод.

Під час розкопок у китайській провінції Шеньсі в 2004—2006 роках археологи виявили дві ями, що датуються періодом 5400 — 4900 років тому викопані в ґрунті. Одна була глибиною близько 3,7 метра, інша — 2,5−2,7 метра. У кожній з них була виготовлена гончарна піч, також у них були знайдені керамічні черепки посудин різної форми: горщиків з широким горлом, амфор та лійок.

Категорія: Новини світу | Переглядів: 3033 | Додав: news | Теги: рецепт 3000-річна, чехія, давнина, Пиво | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar