0:29 AM
Політ з Місяця на Землю показало NASA. ВІДЕО

Космічне агентство NASA через рік після виконання місії Artemis-1 показало, як це — перебувати всередині космічного корабля Orion під час його повернення на Землю з Місяця.

На опублікованих кадрах корабель рухається зі швидкістю близько 40 000 км/год і під час спуску на Землю може нагріватися до 2760 градусів Цельсія. Ці відчуття – слухові та зорові – були зафіксовані камерами космічного апарату.

Запис NASA показує, як космічний корабель повільно орієнтується для правильної посадки. У міру наближення до поверхні Землі капсула огортається плазмою, і на відео чути звук повітря, що проходить повз неї. Ці звуки супроводжуються ударами протягом усього зворотного польоту. І на відміну від звичайного польоту літаком, Orion також різко змінює орієнтацію кілька разів під час спуску.

Гучні удари перед розкриттям парашутів також зафіксовані на відео, і вони повторюються, коли розкриваються основні парашути. Після розкриття парашутів апарат стає відносно «спокійним» і похитується в повітрі, перш ніж впасти в океан, при цьому частота звукових ударів збільшується.

Детальніше про місію Artemis

Як і у випадку з кораблем Crew Dragon компанії SpaceX, під час першого польоту Artemis-1 NASA провело випробування космічного корабля Orion для перевезення екіпажу у майбутньому.

До запланованого старту місії Artemis-2 залишається менше ніж рік. У рамках Artemis-2 корабель Orion доставить астронавтів із Землі на близькомісячну орбіту, а потім поверне їх на планету. Наразі астронавти готуються до подорожі навколо Місяця: Рід Уайзман (Reid Wiseman), Віктор Гловер (Victor Glover), Крістіна Кох (Christina Koch) та Джеремі Хансен (Jeremy Hansen) провели грудень, відпрацьовуючи аварійний вихід із корабля після спуску.

Корабель Orion спроєктований так, щоб витримувати екстремальні швидкість і зовнішні сили, яких зазнає космічний корабель при поверненні з Місяця. Ці показники зазвичай вищі, ніж в екіпажів та вантажних кораблів, що знаходяться на Міжнародній космічній станції (МКС).

Крім того, Orion використовує інноваційний маневр «проскок», щоб увійти в атмосферу та знизити швидкість. У ході цього маневру Orion ніби «пірнає» в атмосферу Землі, а потім знову набирає висоту. Це дозволяє кораблю підвищити точність приземлення, покращити роботу теплозахисного екрана та знизити навантаження, які астронавти зазнають під час входу в атмосферу Землі.

Категорія: Новини світу | Переглядів: 533 | Додав: news | Теги: політ, земля, NASA, місяць | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar