11:54 AM
Секрет яскравості оперення тропічних птахів розкрили вчені

оперення тропічний птах Яскраве оперення тропічних птахів — одне із феноменів живої природи. Суперечки про те, навіщо це потрібно, точаться досі.

Група дослідників з Великобританії та Угорщини проаналізували зображення 4500 птахів з усього світу та дійшли кількох важливих висновків, повідомляють дані дослідження.

По-перше, у птахів у тропіках дійсно частіше зустрічається яскраве оперення, ніж в інших їхніх родичів. Довгий час це було чимось подібним до твердження, не доведеного наукою.

Вчені не просто взяли опис птахів, вони сфотографували кожну в трьох ракурсах і переклали пікселі кожного фото на тетраедричні комплекси кольорів. У результаті вони отримали понад 36 млн вимірів кольору (оптичних змін світла, що проходить через поверхню та відбивається).

Ця кількість підтверджує, що забарвлення оперення тропічних птахів яскравіше і різноманітніше, ніж у птахів з інших кліматичних поясів.

Завдяки цьому спостереженню виведене і перше припущення про причину подібного розмаїття.

"Тропічні ліси, як правило, жаркі та вологі. Вони мають високу чисту первинну продуктивність, вважає провідний автор дослідження Крістофер Куні з Шеффілдського університету, Великобританія. —Збільшення доступної енергії дозволяє видам вкладати більше енергії у складні візуальні сигнали".

Простіше кажучи, тропічним птахам не потрібно витрачати сили на пошук їжі та обігрів тіла, тому вони можуть собі дозволити яскраве оперення.

Ще одним фактором, що відрізняє житло тропічних птахів від тих, що знаходяться далі від екватора, є стабільність клімату.

У таких місцях, як Амазонка, достаток фруктів: манго, ацерола, тукума та умарі. Всі вони багаті на каротиноїди, що мають жовтий, помаранчевий і червоний пігмент.

"Птахи не можуть синтезувати їх самостійно, — упевнений Куні. Тому ці сполуки повинні надходити до організму, будучи частиною раціону".

Це дослідження прояснює одне з найцікавіших питань у біології. Але його автори не готові ставити крапку після вивчення природи кольору оперення птахів. Вони сповнені рішучості продовжити аналіз тропіків та виявити, чи простежуються виявлені у птахів закономірності на забарвленні риб, комах та квітів.

Категорія: Новини світу | Переглядів: 2173 | Додав: news | Теги: Яскравість, тропічний, секрет, оперення, птах | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar