7:33 PM
Свіжі потоки лави знайшли на Місяці

місяць Вчені визначили вік базальтових порід на поверхні Місяця. Виявилося, що вони сформувалися порівняно недавно – близько 1,96 мільярда років тому.

Породи були доставлені на Землю китайською місією "Чан’е-5". Відкриття показало, що породи мають вулканічне походження – це сліди лави. Можна зробити висновок, що на Місяці довгий час після її формування відбувалася вулканічна активність – але що її підтримувало, поки залишається невідомим.

Місія "Чан’е-5" досліджувала один з наймолодших регіонів Місяця – Океан Бур. Вчені оцінюють вік ділянок за кількістю кратерів (чим їх більше, тим старшою вважається територія), хоча цей метод визнається не є цілком точним.

Китайський космічний апарат доставив зразки місячної породи на Землю вперше за 40 років, надавши вченим найважливіший матеріал для аналізу. Дослідження можуть показати, як формувалася поверхню супутника Землі в далекому минулому і які процеси там відбувалися.

Виявлення молодих потоків лави на Місяці стало несподіванкою для експертів. Вчені мають намір встановити їх походження в ході подальших досліджень. Уже відомо, що лава не могла виплеснутися з глибин Місяця.

"Для пояснення тривалого місячного магматизму потрібно шукати альтернативні пояснення", – підкреслили експерти.

Категорія: Новини світу | Переглядів: 3003 | Додав: news | Теги: місяць, поток, Лава | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar