1:25 PM
Угоду щодо захисту океанів підписали в ООН

Після багаторічних переговорів понад 100 країн світу підписали угоди про захист Світового океану. Підписання відбулося в штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку. Про це повідомляє BBC.

Договір про відкрите море передбачає, що до 2030 року 30% Світового океану стане територією, що охороняється. Це дозволить захистити і відновити морську флору і фауну.

Переговори тривали понад 10 років, у тому числі через розбіжності щодо фінансування угоди та прав на рибальство. Остання міжнародна угода з охорони океану була підписана 40 років тому, 1982 року, – Конвенція ООН з морського права. Вона закріпила принцип свободи відкритого моря, згідно з яким у міжнародних водах всі країни мають право займатися рибальством, судноплавством та дослідницькою діяльністю. Наразі лише 1,2% відкритого моря перебуває під охороною.

На нових територіях, встановлених у договорі, будуть введені обмеження на промисел, судноплавство та геологорозвідувальні роботи. Йдеться зокрема про глибоководний видобуток корисних копалин, коли метали та мінерали витягують із морського дна на глибині 200 і більше метрів від поверхні.

Категорія: Новини світу | Переглядів: 1353 | Додав: news | Теги: ООН, захист, океан, угода | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar