11:39 AM
Унікальний бронзовий хрест знайдено у Софії Київській

9 листопада археологи виявили на території Софії Київської стародавній хрест-релікварій. Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook археолог Тимур Бобровський.

"Сьогодні свою особливу відзнаку "отримав" В’ячеслав Гайдук, знайшовши бронзовий енколпіон (хрест-релікварій)", – зазначив археолог.

бронзовий хрест релікварій

Він повідомив, що знахідка може бути датована в межах першої половини XIII століття. Але унікальність її не тільки у віці, адже хрест чи не перший цілий з території Софії Київської за всі десятиліття її досліджень.

Усередині таких хрестів-енколпіонів містилися частинки освяченої просфори або мощі святих, щоб вберегти людину від різних бід. Носився релікварій на шнурку або ланцюжку. Також використовується і в наш час, наприклад для вручення єпископам при посвяченні в сан.

Проте у коментарях до допису автор зазначив, що хрест пустий, тому визначити його приналежність одному зі святих не вийде. Але археологи планують провести аналіз землі, яка залишилася на хресті на органічні залишки.

 

Категорія: Новини України | Переглядів: 2683 | Додав: news | Теги: Софія Київська, релікварій, бронзовий, Хрест | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar