11:38 AM
В хмарах виявлено гени стійкості до антибіотиків

Дослідження показало, що атмосферні потоки сприяють поширенню бактерій, які несуть гени, що забезпечують резистентність до протимікробних препаратів.

Дослідники з Канади і Франції протягом двох років збирали проби в хмарах біля вершини згаслого вулкана Пюі-де-Дом, розташованого в Центральному гірському масиві у Франції. Дослідження показало, що в 1 мм води в пробах міститься близько 20 тис. копій генів стійкості до антибіотиків.

Вчені провели 12 сеансів відбору проб з хмар протягом двох років. Матеріал збирали на віддаленій метеостанції, розташованої на вершині вулкана на висоті 1 465 м. Результати аналізу показали, що в хмарах на 1 мм води міститься близько 8 тис. бактерій і в середньому 20 800 копій резистентних генів — це можна порівняти з концентрацією в грунті і воді на поверхні планети.

Дослідники також відзначили, що склад мікроорганізмів відрізнявся в хмарах, які прибули з боку океану і тих, що рухалися переважно над сушею. В останніх було більше бактерій, стійких до антибіотиків, використовуваним для лікування і профілактики інфекцій у домашньої худоби.

Це перше дослідження, яке показує, що хмари містять гени стійкості до антибіотиків в концентраціях, порівнянних з іншими природними середовищами. Ці бактерії зазвичай живуть на поверхні рослинності або грунту. Вони розпорошуються вітром або в результаті діяльності людини, а деякі з них піднімаються в атмосферу і беруть участь у формуванні хмар, – говорить Флоран Россі, співавтор дослідження з Університету Лаваля

Вчені вважають, що висока концентрація генів стійкості до антибіотиків в хмарах, головним чином пов’язана з тваринництвом. Подальше відстеження джерел стійких бактерій і шляхів їх поширення допоможе «виправити помилки» і запобігти розвитку супербактерій.

Категорія: Новини світу | Переглядів: 1183 | Додав: news | Теги: антибіотик, гени, хмари | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar