3:04 PM
Вчені: від раку печінку захищає кава

кава Про це свідчить дослідження спеціалістів Саутгемптонського університету (Велика Британія)

Щорічно у світі від цирозу помирає понад 1 млн людей, від раку печінки – близько 800 000 людей. При цьому кількість пацієнтів, схильних до захворювань цього органу, тільки збільшується. Тому так важливо знати фактори, які не тільки провокують появу таких недуг, але й запобігають їм.

Раніше вчені вже говорили, що кава знижує ризик появи хронічних захворювань печінки. Це стало відомим після того, як у кофеманів було виявлено менше ферментів, що вказують на порушення функції печінки, ніж у тих, хто не п'є каву.

Нещодавно команда фахівців університету Саутгемптон провела дослідження на цю тему, результати якого опублікували в журналі BMC Public Health.

Вони проаналізували дані за десять років півмільйона людей віком від 40 до 69 років протягом 10 років. Результати показали: у тих, хто щодня пив каву, ризик розвитку хронічних захворювань печінки був на 20% менший у порівнянні з тими, хто відмовлявся від нього. При цьому вид кави – з кофеїном чи ні, мелена або розчинна – не мала значення. А оптимальна його кількість, на думку лікарів, становила три чашки на день.

Такий лікувальний ефект ароматного напою дослідники пояснюють комбінованою дією його молекул, у тому числі кахвеолу та кафестолу. Однак слід пам'ятати, що при надмірному додаванні в каву цукру чи молока може стати причиною появи зайвої ваги.

Категорія: Новини світу | Переглядів: 2673 | Додав: news | Теги: рак, кава, печінка, захист | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar