11:03 PM
Вчені виміряли силу укусу молодого тиранозавра

тиранозавр Тиранозавр — один з найвідоміших видів хижих динозаврів, зокрема завдяки своїй гігантським щелепам з численними гострими зубами. Тиранозавр мав найбільшу силу укусу серед динозаврів і одну з найбільших серед всіх тварин. Його зуби могли прокусити тверду кістку.

Вже досить багато відомо про дорослих тиранозаврів, вік яких становив 30−40 років. Учені з Каліфорнійського університету США виміряли, яку силу укусу мав 13-річний "підліток".

Це вдалося зробити завдяки виявленим кісткам динозаврів, на яких були сліди зубів від неповнолітнього тиранозавра. Зуби в неповнолітніх та дорослих тиранозаврів дещо відрізнялися:

  •     у неповнолітніх тиранозаврів були овальні в поперечному перерізі зуби — більш схожі на ножі, імовірно, щоб вирізати і розривати плоть;
  •     дорослі тиранозаври мали зуби з круглими перерізами — більше схожі на штирі, щоб подрібнювати кістки.

Учені виготовили копію зубів 13-річного тиранозавра і встановили їх на механічну випробувальну раму, яка зазвичай використовується в машинобудуванні та матеріалознавстві, і спробували розколоти кістку корови.

Дослідження показало, що сила укусу молодого тиранозавра становила до 5 тис. 641 ньютона — десь між силою щелепи гієни і крокодила.

Силою укусу дорослого тиранозавра є значно більшою — близько 35 тис. ньютонів.

Для порівняння, сила укусу людини є досить незначною — всього 300 ньютонів.

тиранозавр скелет

Попередні оцінки сили укусу молодих тиранозаврів, які ґрунтувалися на реконструкції щелепних м’язів або математичному зменшенні сили укусу дорослих особин, були значно меншими — майже 4 тис. ньютонів.

Точне встановлення цього показника важливе для палеонтологів, оскільки дозволяє краще зрозуміти екосистему, в якій жили

Якщо сила укусу досягає майже 6 тис. ньютонів, це ставить їх в дещо іншу вагову категорію, — наголошують дослідники. — Уточнивши наші оцінки сили укусу молодих особин, ми зможемо більш чітко визначити їх місце в харчовій мережі і подумати про те, що вони, можливо, відігравали роль хижаків, відмінних від своїх більших дорослих батьків.

Переглядів: 3303 | Додав: abel | Теги: укус, Тиранозавр, Молодий, сила | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar