8:28 AM
Величезна комета наближається до Сонця

сонце комета Комета Бернардінеллі-Бернштейна, ширина якої складає від 100 до 200 км наблизиться до Сонця до 2031 року, про це свідчать дані Dark Energy Survey. Комета може стати найбільшою в Хмарі Оорта, з тих, що коли-небудь виявляли вчені. Окрім цього це перша комета, що наближається до Сонця і це перше світило, виявлене на такій великій відстані.

Комету Бернардінеллі-Бернштейна було названо на честь двох астрономів з Пенсільванського університету, Педро Бернардінеллі та професора Гері Бернштейна. Саме вони помітили небесне тіло на архівних знімках проєкту Dark Energy Survey – астрономічного огляду у видимій і ближній інфрачервоній області спектра, який вивчає динаміки розширення Всесвіту і зростання великомасштабної структури Всесвіту.

Комета, також відома як C / 2014 UN271, має діаметр 100-200 км, що приблизно в 10 разів перевищує діаметр більшості комет Сонячної системи. Її подорож почалася на відстані більш як 40 000 астрономічних одиниць від Сонця. Для порівняння, Плутон знаходиться в 39 астрономічних одиницях від Сонця, зазначається у дослідженні. Це означає, що комета з’явилася в Хмарі Оорта, викинутому в ранню історію Сонячної системи.

Тепер вона набагато ближча до Сонця – станом на червень 2021 року вона перебуває на відстані 20 а.о. від сонця.

“Ми маємо привілей відкрити, можливо, найбільшу комету з коли-небудь побачених – або, принаймні, більшу, ніж будь-яка добре вивчена комета – і ми побачили її досить рано, щоб можна було спостерігати, як вона еволюціонує в міру того, як вона наближається і нагрівається”, – зазначив професор Бернштейн.

Зазначається, що Орбіта комети перпендикулярна площині Сонячної системи, і вона досягне своєї найближчої точки до Сонця у 2031 році, коли буде на відстані близько 11 астрономічних одиниць.

Попри такий великий розмір комети, вчені прогнозують, що для того аби спостерігати за рухом об’єкту, знадобиться великий аматорський телескоп, навіть при максимальній яскравості.

Переглядів: 3323 | Додав: abel | Теги: комета, сонце | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar