11:35 AM
Випробування "таблетки від брудної бомби" почалися у США

У США почали випробувати на людях новий засіб, призначений для виведення з організму шкідливих радіоактивних речовин. Передбачається, що препарат під назвою HOPO 14-1 зможе нейтралізувати деякі небезпечні елементи, які використовуються при виробництві "брудної бомби", наприклад, уран, повідомляє ВВС.

Якщо антидот покаже себе безпечним та ефективним, він зможе захистити від потенційної шкоди у разі ядерних аварій та терористичних атак. Під час випробувань різні дози препарату прийматимуть 40 добровольців. Після цього лікарі стежитимуть за станом їхнього здоров’я та розвитком побічних ефектів.

За словами керівників дослідження з каліфорнійського інституту SRI International, результати першої фази випробувань будуть отримані вже 2024 року.

"Брудною бомбою" називають вибуховий пристрій із радіоактивними матеріалами. Під час вибуху такої бомби відбувається радіоактивне забруднення сусідньої території. У США "брудну бомбу" вважають ядерною зброєю або зброєю масового знищення.

Хмара радіації від брудної бомби може розсіятися в межах кількох кварталів або кілометрів від місця вибуху, тоді як площа зараження після вибуху ядерного боєприпасу може досягати десятків тисяч квадратних кілометрів. У світі ще не було жодної успішної атаки із застосуванням "брудної бомби", хоча спроби були.

Вплив радіації може пошкодити ДНК, тканини та органи людини, що може призвести до захворювань, у тому числі раку. Тому вчені шукають препарат, який може нейтралізувати чи знизити небезпечний вплив радіації.

На даний момент вже існують два препарати, які вводяться ін’єкційним шляхом та допомагають при впливі радіоактивних плутонію, америцію або кюрію. Вченим уже багато років відомо, що для захисту від наслідків радіації можна використовувати пігулки йоду – їх давали людям 1986 року після аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

Інший препарат, берлінська блакить (гексаціаноферрат калію), може допомогти вивести з людського організму радіоактивні цезій та талій.

Якщо HOPO 14-1 доведе свою ефективність, то лікарі зможуть забезпечити захист від радіоактивного урану та нептунію.

Категорія: Новини світу | Переглядів: 1523 | Додав: news | Теги: бомба, Брудна, таблетка, США | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar