10:20 AM
Визнати Світовий океан живою істотою запропонували вчені

світовий океан Дослідники вважають, що океан слід наділити відповідними правами.

Вчені з Earth Law Center та Школи довкілля, ресурсів та стійкості Університету Ватерлоо опублікували статтю, в якій закликали визнати океан живою істотою з відповідними правами, повідомляє Science alert.

Океан покриває більшу частину нашої планети, виробляє велику кількість кисню та забезпечує людство величезною кількістю ресурсів: їжею, мінералами та енергією. Але в екологічних конвенціях міжнародного масштабу океани майже не представлені, найчастіше їх швидко згадують у вигляді виносок у міжнародних угодах.

Тому вчені вважають, що людство має переглянути своє ставлення до океану.

"Підтримка статус-кво екологічного права рівносильна узаконеному знищенню Природи. Міжнародне право має розвиватися, щоб відображати невід’ємні права океану на існування, процвітання та відродження. Здоров’я океану – це здоров’я людини", – йдеться у статті дослідників.

Зазначається, що вчені навмисно використовували велику літеру в слові Природа, щоб наголосити на необхідності перегляду відносин до природного довкілля, перевівши його в рівноправне становище з людиною, а не в окрему область експлуатації.

Це «взаємне посилення» є ключовою частиною набору принципів, що охоплюються областю права Землі, що формується, — загальним терміном для ініціатив, спрямованих на визнання взаємозалежності, яка існує між людьми і навколишнім середовищем через наші інститути та закони.

Однією з таких правових рамок є право на існування. Більшість людей це етичний принцип, що лежить основу розробки законів у світі. Права ж природи визнаються виходячи з її цінності, що виходить із її внутрішньої цінності. Не через те, що вона може дати ресурси, а як «жива істота» сама по собі.

"Грунтуючись на розумінні законів Землі та прав природи, управління, орієнтоване на океан, визнає океан як живу істоту, просуваючи закони, політику та інституційні дії, які зосереджуються на потребах океану при прийнятті рішень", – пишуть автори.

У грудні 2017 року Генеральна Асамблея ООН оголосила 2021–2030 роки Десятиліттям наук про океан на користь сталого розвитку ООН. Це рішення було ухвалено після публікації у 2015 році звіту, в якому оцінювалася наша залежність та вплив на морські екосистеми. Оцінка проводилася з огляду на зміни клімату, продовольчу безпеку, забруднення та використання ресурсів.

Згодом Міжурядової океанографічної комісії було доручено розробити план підвищення стійкості морської діяльності. Комісія запропонувала низку завдань для вирішення найближчими роками, таких як розширення Глобальної системи спостереження за океаном та зміна відносин людства з океаном.

Категорія: Новини світу | Переглядів: 1943 | Додав: news | Теги: світовий, океан, істота, Жива | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar