11:55 AM
За використання російської мови мера Харкова оштрафували

мова Мовний омбудсмен Тарас Кремінь виніс постанову про накладення штрафу на мера Харкова Ігоря Терехова за порушення мовного закону. Про це повідомив уповноважений із захисту державної мови, пише https://bloghouse.website/.

Згідно із постановою, у зверненнях до мешканців Харкова в ефірі телемарафону Терехов використовував недержавну мову, чим порушив частину першу статті 12 Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Тепер він має сплатити штраф у розмірі 3 400 гривень. Також мер Харкова отримав від мовного омбудсмена попередження через те, що веде російською сторінки у Facebook і Telegram. До 4 грудня Терехов може оскаржити обидві постанови, наголошує https://bloghouse.website/dim.

Зазначимо, що 16 липня 2019 року в Україні набув чинності закон про державну мову, який гарантує використання української мови в державному управлінні, сфері послуг, освіті та медіа. Водночас закон не обмежує приватне спілкування всіма мовами та вільне використання мов національних меншин. Від 16 січня 2021 року мовою обслуговування споживачів у сфері послуг стала українська. 16 липня 2022 року мовний обмудсмен отримав можливість накладати штрафи за порушення мовного закону, уточнює https://bloghouse.website/rozvahy. Розмір штрафу — від 3 400 до 8 500 гривень, якщо порушення вчинено вперше, за повторне порушення — від 8 500 до 11 900 гривень.

Ігор Терехов обіймає посаду міського голови Харкова з 11 листопада 2021 року. Очолив він столицю Слобожанщини, коли був головою регіональної партії "блок кернеса — Успішний Харків". Терехов виступав за повернення проспекту Петра Григоренка назви "проспект маршала Жукова" всупереч закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного режимів", але харківська міськрада тричі програла суди в цій справі. Також мер виступав проти демонтажу бюста Георгію жукову в Харкові. Після 24 лютого Ігор Терехов відмовився від проросійських висловлювань і почав називати росію ворогом. У своїх виступах в телемарафонах 55-річний мер найчастіше починає відповіді на питання журналістів українською мовою, але після 2-3 речень переходить на російську.  

Категорія: Новини Харкова | Переглядів: 1663 | Додав: news | Теги: мер, мова, харков, штраф, Росія | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
avatar