12:43 PM
Знайдено "далеких родичів" намагніченим ниткам Чумацького Шляху

Дослідники виявили "нитки" електронів, що обертаються навколо ліній магнітного поля навколо надмасивних чорних дір біля центрів різних галактик. Раніше такі структури (філаменти) спостерігали тільки у центру Чумацького Шляху. Аналіз далеких структур розкривають таємницю походження філаментів.

намагнічені нитки чумацький шлях

Астрофізик Північно-Західного університету Фархад Заде вперше виявив незвичайні високоорганізовані магнітні нитки, які «звисають» в центрі Чумацького Шляху, на початку 1980-х років. За роки, що минули з цього моменту, вчені так і не зрозуміли природу цього явища. У новій роботі Заде показав, що подібні структури існують і в інших галактиках.

намагнічені нитки чумацький шлях

великомасштабні магнітні нитки розходяться вниз з джета чорної діри, розташованої в далекому скупченні галактик. Зображення: Northwestern

Нещодавно виявлені нитки знаходяться всередині галактичного скупчення, концентрованого клубка тисяч галактик, розташованих на відстані одного млрд світлових років від Землі. Деякі галактики в скупченні є активними радіогалактиками, які, здається, є живильним середовищем для формування великомасштабних магнітних волокон.

Хоча нова популяція схожа на те, що є в нашому Чумацькому Шляху, є деякі ключові відмінності. Нитки нашої Галактики досягають в довжину 150 світлових років, розташовані за її межею — від 100 до 10 000 разів довше. Вони також набагато старші, а їх магнітні поля слабкіші. Цікаво, що більшість з них звисають — під кутом 90 градусів — від струменів чорної діри до простору, затиснутого між галактиками всередині скупчення.

намагнічені нитки чумацький шлях

радіозображення магнітних ниток крупним планом. Крайній зліва філамент із зовнішньої галактики. Його довжина сягає 100 кілопарсек. Три інших нитки зняті в Чумацькому Шляху. Вони набагато коротші: вони мають довжину 28 парсеків, 12 парсеків і 6 парсеків. Зображення: Northwestern

Дослідники вважають, що походження ниток може бути результатом взаємодії між галактичним вітром і перешкодою, як хмара. Коли вітер обвиває перешкоду, він створює за ним кометний хвіст.

Вітер виникає через рух самої галактики в міру її обертання. Це як висунути руку з вікна автомобіля, що рухається. На вулиці немає вітру, але ви відчуваєте рух повітря. Коли галактика рухається, вона створює вітер, який може проштовхуватися через місця, де частинки космічних променів досить пухкі. Він змітає матеріал і створює ниткоподібну структуру. Фархад Заде, астрофізик та автор дослідження.

Категорія: Новини світу | Переглядів: 1593 | Додав: news | Теги: нитки, чумацький, Шлях, намагнічені | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar