До викиду корональної маси у бік Землі призвело виверження на Сонці

Гігантський сонячний вусик, відомий як сонячна нитка, вирвався з Сонця в суботу (16 вересня), катапультувавши виверження надгарячої плазми, відоме як корональний викид маси (CME), у бік Землі.  Національне управління океанічних і атмосферних досліджень США (NOAA) опублікувало спостереження за помірними геомагнітними штормами класу G2, оскільки воно стежить за спрямованою на Землю частиною CME, яка, як очікується, вдарить 19 вересня.

Це може бути гарною новиною для мисливців за полярними сяйвами. Якщо CME прибуде, як очікується, це може спровокувати геомагнітну бурю, подібну до тієї, що сталася 12 вересня, яка викликала полярні сяйва на південь, аж до Колорадо та Міссурі.

Сонячний фізик Кіт Стронг звернувся до X (Twitter), щоб висловити своє захоплення колосальним виверженням. "НАЙБІЛЬШЕ ВИВЕРЖЕННЯ, ЯКЕ Я КОЛИ-небудь БАЧИВ! Я професійно спостерігаю за сонцем понад 50 років, і це найбільше виверження нитки, яке я бачив".

Геомагнітні бурі — це збурення магнітного поля Землі, спричинені сонячним матеріалом від CME — великих викидів плазми та магнітного поля з атмосфери Сонця.

NOAA класифікує геомагнітні бурі за шкалою від G1, яка може спричинити посилення полярної активності навколо полюсів і незначні коливання в джерелах живлення, до G5, найбільш екстремального рівня, який може спричинити повне відключення КВ (високочастотного) радіозв’язку. всю освітлену сонцем сторону Землі протягом кількох годин.

Прогнозований шторм G2 у вівторок (19 вересня) може спровокувати масштабні авроральні прояви та, за даними NOAA, може призвести до обмеженого затемнення ВЧ-радіозв’язку на освітленій сонцем стороні та можливої ​​втрати радіоконтакту на десятки хвилин. Також може бути погіршення низькочастотних навігаційних сигналів на десятки хвилин.

Категорія: Цікаві статті | Додав: news (2023-09-19)
Переглядів: 1080 | Теги: сонце, викид, маса, виверження, корональна | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar