Як у тварин з'являються спогади відстежено

Учені вперше побачили, як у тварин формуються спогади. Дослідники показали на карті мозку зміни, які виникали у міру того, як зберігалася інформація.

Про це повідомило канадське видання CBC. Редакція посилається на дослідження, яке провела команда вчених з Університету Південної Каліфорнії. Результати роботи опубліковані на сайті Mapping the Dynamic Synaptome.

Дослідники працювали з рибками даніо, які є модельним генетичним об'єктом і мають прозорі голови.

Вчені витратили шість років на розробку способів відстеження окремих синапсів – спеціалізованих утворів, які забезпечують перехід збудження від одного нейрона до іншого зі збереженням, зміною чи зникненням інформаційного значення. В результаті фахівці створили новий мікроскоп, щоб побачити синапси у дії.

Фото, отримані за його допомогою, дають тривимірне зображення мозку рибки даніо. Маленькі зелені крапки – це синапси, крапки більшого розміру – ядра нейронів.

Дослідники допомогли рибці засвоїти урок і спостерігали, як пам'ять зберігається у її мозку.

Даніо навчили асоціювати включення світла з нагріванням голови інфрачервоним лазером, чого вони прагнули уникнути, відпливаючи геть. Рибки, які навчилися асоціювати світло з лазером, що наближається, махали хвостом, показуючи, чого вони навчилися.

Через п'ять годин навчання команда змогла спостерігати та фіксувати значні зміни у мозку даніо. Порівнюючи карти синапсів до і після навчання, вчені визначили ті, що були створені чи видалені у процесі.

"Дивно, але ми виявили, що формування пам'яті пов'язане з генерацією нових синапсів, а не з систематичними змінами сили тих, які вже існують", – йдеться у звіті.

За словами дослідників, розуміння того, як синапси змінюються під час запам'ятовування, може мати широкі наслідки. Наприклад, допоможе з'ясувати, чому негативні асоціативні спогади, пов'язані з посттравматичним стресовим розладом чи залежністю, настільки сильні.

Категорія: Цікаві статті | Додав: news (2023-04-12)
Переглядів: 1350 | Теги: тварина, спогад | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar