Яка вода непридатна для вживання з'ясували вчені

вода вживання Дощова вода на Землі непридатна для вживання через наявність токсичних хімічних речовин вище за рекомендований рівень, згідно з недавнім дослідженням вчених зі Стокгольмського університету.

"Згідно з використаними нами даними, на Землі немає місця, де дощову воду можна було б безпечно пити", - сказав Ян Казінс, професор Стокгольмського університету і провідний автор дослідження, опублікованого в журналі "Environmental Science and Technology".

Його команда проаналізувала дані, зібрані з 2010 року, і показала, що «навіть в Антарктиді або на плато Тибету рівні токсичних хімічних речовин, присутні в дощовій воді, перевищують рекомендовані Агентством з охорони навколишнього середовища США (EPA)», — додав він.

Обидва регіони мають рівні PFAS (перфторалкильні та поліфторалкильні речовини) «в 14 разів вищі», ніж рекомендації EPA для питної води.

Більш відомі як «вічні хімічні речовини», оскільки вони дуже повільно розпадаються, PFAS спочатку присутні в упаковці, шампунях і навіть косметичних продуктах, поширилися навколишнім середовищем, включаючи воду та повітря. Після прийому внутрішньо PFAS накопичуються в організмі.

Згідно з деякими дослідженнями, вплив PFAS може впливати на фертильність та розвиток плода. Це також може призвести до підвищеного ризику ожиріння або деяких видів раку (передміхурової залози, нирок та яєчок), а також підвищення рівня холестерину.

Агентство з охорони навколишнього середовища нещодавно знизило рекомендований поріг PFAS після того, як виявило, що ці хімічні речовини можуть впливати на імунну відповідь дітей на вакцини, сказав Ян Казінс.

За словами Яна Казінса, PFAS тепер "настільки стійкі" і всюдисущі, що ніколи не зникнуть із Землі.

"Ми зробили планету негостинною для життя людини, незворотно забруднивши її, тому більше немає нічого чистого", - сказав він.

"Ми перетнули планетарну межу", - сказав Казінс, маючи на увазі модель, що дозволяє оцінити здатність Землі поглинати вплив людської діяльності.

Категорія: Цікаві статті | Додав: news (2022-08-26)
Переглядів: 1880 | Теги: вода, вживання | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar