Ключовий фактор довголіття названо

З тривалістю життя корелює довжина кінцевих ділянок хромосом — теломер, що визначається здебільшого генетикою та спадковістю.

Такого висновку дійшли вчені з Норвегії, Великобританії та Канади. Їх стаття, заснована на даних багаторічного дослідження диких овець у Шотландії, опублікована в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Довжина теломер вважається важливим біомаркером здоров’я чи старіння всього організму у хребетних. Чим вони коротші, тим вищий ризик смерті. Однак досі до кінця не було зрозуміло, що більше впливає на теломери – спадковість чи зовнішні чинники.

— Ми не знайшли жодних доказів того, що виснаження тіломіра пов’язане з підвищеним ризиком смертності. Натомість ми виявили, що міжіндивідуальні відмінності в середній довжині теломір пов’язані зі збільшенням тривалості життя. Наш аналіз показує, що ця кореляція між середньою довжиною теломіра та тривалістю життя індивіда має генетичну основу, — уточнили автори дослідження.

Вчені вважають, що зроблене ними відкриття передбачає важливу роль генетики у контролі довголіття, і наголошують на необхідності продовжити дослідження, вивчивши еволюційний аспект цього контролю.

Дієта, багата на фрукти та овочі, здатна знизити ризик виникнення серцево-судинних захворювань, раку та інших хвороб, які є основними причинами смерті.

Провідний автор дослідження доктор медичних наук Ван Дун разом зі своїми колегами проаналізував наукові дані про споживання різних продуктів. Аналіз показав, що щоденне вживання саме п’яти порцій фруктів та овочів знижує ризик смертельних хвороб. При цьому зазначається, що якщо збільшити кількість порцій, ефективність дієти знизиться.

Категорія: Цікаві статті | Додав: news (2023-03-14)
Переглядів: 1520 | Теги: довголіття, фактор | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar