Коли вам сумно: ці продукти можуть покращити настрій

Наш раціон впливає не увесь організм й, відповідно, на наш настрій, тому правильний вибір продуктів харчування може допомогти зменшити тягар стресу.

Взимку багато людей без особливих причин починають сумувати, а дехто навіть впадає у депресію. Таке явище має навіть медичний термін й називається сезонним афективним розладом (САР). А зважаючи на вторгнення російської федерації, мало хто серед українців залишається радісним перед зимовими святами. Відомо, що дієта впливає на усі аспекти нашого організму, тому правильно підібраний раціон може навіть підняти настрій. Розповідаємо про продукти, які допоможуть хоч трохи зняти тягар стресу у цей непростий час.

середземноморський раціон

Під час зимових канікул та з приводу війни у нашій країні багатьом людям стає сумно. Для декого смуток – це циклічна подія, пов'язана зі зміною пір року. Вважається, що сезонний афективний розлад (САР) викликається недостатньою кількістю сонячних променів через короткі дні в зимові місяці. Це може спричинити хімічні зміни в мозку. Серед загальних симптомів САР є втома, депресія, безнадія та соціальне відчуження. Типові методи лікування включають світлотерапію, бесіду та антидепресанти. Але зміна дієти також може бути корисною.

Хоча в деяких дослідженнях не вдалося знайти конкретне харчове втручання, яке полегшує симптоми, інші клінічні дослідження показують, що харчові продукти та спеціальні поживні речовини, які покращують клінічну депресію, також можуть бути ефективними для зняття САР. Експерти зазначають, що їжа впливає на хімічні повідомлення, які бактерії надсилають із кишечника до мозку. Ці сигнали можуть змусити вас почуватися або виснажено і пригнічено, або бадьоро та піднесено.

Середземноморський раціон

Оливки, оливкова олія, всі види овочів, квасоля, горіхи, насіння та риба – усе це відповідає середземноморському стилю харчування. Ця дієта неодноразово визнавалася найкращою у світі й, звичайно, вона позитвно впливає на ваш настрій. Дослідження показали, що перехід на середземноморську дієту з дієти з високообробленими продуктами значно знижує ризик депресії у чоловіків, жінок і навіть літніх людей.

Дієти з високим вмістом ультраоброблених продуктів підвищують ризик депресії, тому поєднання відмови від оброблених продуктів і збільшення кількості поживних речовин подвоює вплив середземноморської дієти на покращення настрою.

Ферментовані продукти

Кімчі, квашена капуста, солоні огірки, кефір і йогурт сприяють розвитку корисних бактерій у вашому кишечнику. Фахівці вважають, що це може підвищити певні хімічні речовини в мозку, які можуть допомогти полегшити стрес та депресію.

Ягоди та зелень

Такі продукти є хорошим вибором для покращення настрою, тому що вони завантажені антиоксидантами та іншими корисними для мозку поживними речовинами. Крім того, нещодавнє дослідження в British Journal of Nutrition показало, що часте вживання ягід та інших фруктів асоціюється з кращим психологічним благополуччям і меншою депресією.

Дієтологи також стверджують, що такі овочі, як капуста, шпинат, рукола чи інша листкова зелень, чудово підходять для захисту вашого психічного здоров’я та підтримки когнітивних функцій.

Волоські горіхи

Експерти зазначають, що волоські горіхи особливо корисні для здоров’я мозку, оскільки містять триптофан – амінокислоту, необхідну для виробництва гормону серотоніну, який стабілізує настрій.

Куркума та інші спеції

Дієтологи рекомендують взимку додавати до страв сезонні спеції, такі як кориця, імбир та мускатний горіх. Також варто збільшити вживання куркуми, активний інгредієнт якої (куркумін) допомагає захистити мозок та зняти запалення. Для кращого засвоєння куркуму можна змішувати з дрібкою чорного перцю.

Солодощі

Багато хто вважає солодке чудовим способом зняти стрес й підняти настрій. Солодощі справді можуть допомогти у цьому, але якщо від них відмовитися. Уникайте великої кількості цукерок, печива та солодких напоїв на святковому столі. Ці ласощі можуть погіршити поганий настрій.

Дослідження показали, що високе споживання цукру негативно впливає на психологічне здоров’я та може сприяти розвитку та погіршенню симптомів депресії загалом. Солодощі можуть вплинути на рівень цукру в крові, що в плані емоцій буде більше схоже на американські гірки, ніж на покращення настрою.

Пам'ятайте про збалансоване харчування та регулярні прийоми їжі. Це допоможе вам уникнути емоційних гойдалок.

Будьте обережними з вуглеводами

Коли ми почуваємося погано, ми зазвичай прагнемо до "комфортної" їжі, їжі, яку нам давали в дитинстві, їжі, яка покращує наше самопочуття, їжі, для перетравлення та засвоєння якої не потрібно багато зусиль. Як правило, такий вид харчування є вуглеводним. У той час, як жир і білок розщеплюються в нашій травній системі довго, вуглеводи розщеплюються швидко.

Хоча є багато негативної інформації про вуглеводи, вони насправді можуть покращити самопочуття, якщо їсти правильні типи вуглеводів у правильній кількості. Ви отримаєте енергію та відчуєте бадьорість найшвидше від споживання вуглеводів. Вуглеводи мають потужний вплив на серотонін – речовину в мозку, яка сильно впливає на емоції, створюючи заспокійливе відчуття.

Отримати заспокійливу кількість серотоніну можна з повільно спалюваних вуглеводів, таких як цільнозерновий хліб, картопля та макарони, що містять клітковину та білок, а не з солодких вуглеводів, які можуть швидко зіпсувати ваш настрій.

Категорія: Цікаві статті | Додав: news (2022-12-20)
Переглядів: 1680 | Теги: сум, продукт, настрій | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar