Речовини, які у чорниці, уповільнюють процеси старіння організму. Про позитивні властивості чорниці знали ще наші предки. У народній медицині є чимало рецептів, головний інгредієнт яких – чорниця. Причому корисними вважаються не тільки ягоди, а й листя і навіть пагони чагарника. Корисність чорниці підтвердили нещодавно вчені з університету Бостона. У ході експериментів вони з’ясували, що ягода ефективно забезпечує організм речовинами, що сприяють омолодження клітин. Як з’ясували американські вчені , у плодах чорниці міститься не так багато фруктових кислот, як в інших ягодах. Натомість вони можуть скласти конкуренцію щодо вмісту біоактивних флавоноїдів – природних антиоксидантів. Крім цього смачна лісова ягода багата на мінерали (калій, фосфор, кальцій, залізо, магній та ін.), а також вітамінами А, С, Р, групи В. Нагадаємо, що вітаміни Р (рутин) і С відповідають за еластичність кровоносних судин, знижують їх ламкість, прояви куперозу (захворювання, спричинене порушенням мікроциркуляції крові, яке настає внаслідок розширення та ламкості дрібних судин чутливої шкіри). Є в чорниці і дубильні речовини, фенокислоти, каротин, пектини, які сприятливо впливають на роботу органів шлунково-кишкового тракту, а також перешкоджають розвитку онкології. Відомо, що регулярне вживання чорниці допомагає повернути гостроту зору. Цей ефект досягається завдяки наявності в ягодах особливих компонентів – міртиліну та глюкокініна. Вважається, перший грає основну роль роботі органу зору, а другий корисний при цукровому діабеті (знижує цукор у крові). допомагають повернути здоров’я очей та вітаміни А та С. Вони живлять очні тканини, покращують кровопостачання капілярів. Вони корисні при втомі очей та можуть покращувати гостроту зору. | |
| |
Переглядів: 2560 | | |
Всього коментарів: 0 | |