Рекорди танення побили швейцарські льодовики

швейцарія льодовик альпи Швейцарські льодовики тануть рекордно швидко, втративши в цьому році 6% свого обсягу і майже вдвічі перевищивши попередній рекорд 2003 року. Повідомляє Reuters із посиланням на моніторинговий орган GLAMOS

Видання уточнює, що спостереження за льодовиками ведеться більше століття.

Цього року танення було настільки екстремальним, що гола скеля, яка залишалася схованою протягом тисячоліть, знову вийшла на поверхню в одному місці, в той час як були знайдені тіла і навіть літак, втрачений в іншому місці в Альпах десятиліття тому.

Інші невеликі льодовики майже зникли.

Більше половини льодовиків в Альпах знаходяться в Швейцарії, де температура зростає приблизно вдвічі швидше, ніж в середньому по світу.

Вчені в Альпах були змушені проводити аварійно-відновлювальні роботи на десятках об'єктів в Альпах, оскільки танення льоду загрожувало зміщенням їхніх вимірювальних стовпів і знищенням даних.

Великі втрати цього року, які склали близько 3 кубічних кілометрів льоду, стали наслідком дуже невеликої кількості снігу взимку в поєднанні зі спекотною погодою. Снігопади поповнюють втрачений щоліта лід і допомагають захистити льодовики від подальшого танення, відбиваючи сонячне світло назад в атмосферу.

Якщо викиди парникових газів продовжуватимуть зростати, очікується, що до 2100 року льодовики Альп втратять понад 80% своєї нинішньої маси.

Згідно з доповіддю Міжурядової групи експертів ООН з питань зміни клімату за 2019 рік, багато з них зникне незалежно від того, які заходи щодо скорочення викидів будуть вжиті зараз, через глобальне потепління, спричинене минулими викидами.

Категорія: Цікаві статті | Додав: news (2022-09-29)
Переглядів: 1920 | Теги: альпи, танення, льодовик, рекорд, Швейцарія | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar