Розсіяний склероз: що варто знати

У 2009 році Міжнародна федерація розсіяного склерозу (MSIF) для підвищення обізнаності про це захворювання та підтримки людей, які з ним живуть, засновала Міжнародний День розсіяного склерозу. З того часу його щорічно відмічають 30 травня.

Розсіяний склероз (РС) — це хронічне захворювання центральної нервової системи, яке вражає головний і спинний мозок. Характеризується демієлінізацією, тобто пошкодженням мієлінової оболонки нервових волокон, що призводить до порушення передачі нервових імпульсів. Прояви захворювання залежать від того, яка частина нервової системи була уражена.

Найчастіше хворий скаржиться на:

  •     слабкість м’язів;
  •     відчуття поколювання або оніміння;
  •     порушення координації;
  •     порушення рівноваги;
  •     проблеми з пам’яттю та мисленням.

За даними MSIF, у світі нараховується близько 2,8 мільйона людей, які живуть з РС​. Частота захворюваності становить приблизно 35,9 випадків на 100 000 населення. Цей показник найвищий в Північній Європі, Північній Америці і Австралії. Наприклад, у Скандинавських країнах захворюваність може досягати 100-150 випадків на 100 000 населення. У країнах Азії і Африки поширеність значно нижча і може складати менше 5 випадків на 100 000 населення.

У 2021 році в Україні фіксувалось приблизно 21 тисяча хворих. З роками кількість нових випадків зростає, що відповідає світовій тенденції до збільшення захворюваності. Найбільші показники спостерігаються в західних та північних регіонах, тоді як у південних та східних областях вони дещо нижчі. У регіонах з вищою захворюваністю — Львівській, Київській та Харківській областях — ці показники можуть досягати 50-60 випадків на 100 000 населення. Середній по країні — 40 хворих на 100 000 населення.

Жінки в Україні страждають на РС приблизно в два рази частіше, ніж чоловіки, що відповідає світовим даним. Захворювання найчастіше діагностується у віці від 20 до 40 років, але можливі випадки як в молодшому, так і в старшому віці. Середній вік початку хвороби становить близько 30 років.

Найпоширеніший тип — рецидивуючо-ремітуючий (RRMS). Він характеризується періодами загострення симптомів, що змінюються періодами часткової або повної ремісії. Ця різновидність РС діагностується у 85% пацієнтів. С часом у деяких хворих цієї групи розвивається вторинно-прогресуюча форма (SPMS) — без періодів ремісії. Приблизно 10-15% хворих мають первинно-прогресуючий РС (PPMS). Для нього характерно поступове погіршення симптомів без чітких ремісій.

Розсіяний склероз суттєво впливає на якість життя, здатність до роботи та соціальну активність пацієнтів. За 10-15 років після встановлення діагнозу близько 50% хворих потребують допомоги у пересуванні або пересідають на інвалідний візок.

Специфічного лікування на сьогодні немає, але існують різноманітні методи терапії та реабілітації, які допомагають контролювати симптоми, сповільнюють прогресування патологічного процесу та покращують якість життя людей. Чим раніше буде діагностовано РС, тим більші шанси на успіх, тому при появі перших симптомів негайно зверніться до лікаря!

Категорія: Цікаві статті | Додав: news (2024-05-30)
Переглядів: 440 | Теги: розсіяний, склероз | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar