Спекотніший за Сонце у 60 тисяч разів: квазар

Група астрономів вивчила та детально описала рентгенівське випромінювання квазару SMSS J114447.77-430859.3. Він вважається найяскравішим квазаром за останні 9 мільярдів років космічної історії. Відповідне дослідження опубліковано в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Як зазначається, квазари – це клас астрономічних об’єктів, які є одними з найяскравіших у видимому Всесвіті. По суті, це активні галактичні ядра дуже високого ступеня світності. Вони «живляться» енергією, утвореною внаслідок потрапляння газу до надмасивної чорної діри.

Учені кажуть, що ці об’єкти випускають величезну кількість електромагнітного випромінювання, що спостерігається в радіо-, інфрачервоному, видимому, ультрафіолетовому та рентгенівському діапазонах.

В рамках нового дослідження астрономи для спостереження використовували чотири космічні обсерваторії. За допомогою встановлених на їх борту інструментів науковці зуміли виміряти температуру рентгенівських променів, що випускаються квазаром. Виявилося, що в середньому температура становить близько 349 мільйонів градусів за Цельсієм. Це більш ніж 60 тисяч разів перевищує температуру на поверхні Сонця.

Категорія: Цікаві статті | Додав: news (2023-05-20)
Переглядів: 1320 | Теги: космос, сонце, квазар, SMSS | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar